1. Idi na sadržaj
  2. Idi na glavnu navigaciju
  3. Idi na ostale ponude DW-a

Dan ujedinjenja Njemačke će se od iduće godine slaviti svake prve nedelje u mjesecu oktobru

Sabine Kinkartz4. novembar 2004

Savezna republika Njemačka godišnje slavi ukupno devet praznika. Najmlađi praznik ove države je Dan ujedinjenja Njemačke. Svake godine na ovaj dan, stanovnici Njemačke nisu morali ići na posao. Međutim, sada postoji inicijativa da se to promijeni. Naime, vlada ove države planira da ovaj praznik sa 3. oktobra prebaci na prvu nedelju u oktobru mjesecu. Međutim, ova inicijativa u Njemačkoj je već sada oštro kritikovana.

https://p.dw.com/p/AVAn

Njemački ministar privrede Wolfgang Clement već je zacrtao pravac: ”Ovo je ideja koja se treba realizirati.” Stoga će iduće godine Dan ujedinjenja Njemačke, tačnije rečeno 3.oktobar, biti radni dan. Ovom odlukom njemačka vlada nastoji da povisi učinak njemačke privrede, jer svaki dodatni radni dan znači dobit od pola milijarde eura.

Ovu promjenu njemačka vlada može sprovesti zu pomoć novog zakona koji bi uskoro trebao stupiti na snagu, i čak joj ne treba ni odobrenje Bundesrat-a. Međutim, jug Njemačke je strogo protiv promjene termina ovog praznika. Predstavnici partija CDU i CSU u Bavarskoj, ove planove njemačke vlade nazvali su jadnim. Još direktniji bio je Günter Nooke, također predstavnik CDU stranke.

"Ovo je prevara njemačke historije. Moglo bi se reći da Njemačkom vladaju izdajice otadžbine. To je sabotaža naše prošlosti.”

Međutim, Wolfgang Clement smatra da Dan ujedinjenja Njemačke ne mora biti direktno vezan za 3. oktobar. Osim toga, bez obzira na to da li se na taj dan ići na posao ili ne, to ne spriječava njemačke građane da u mislima proslave svoj praznik, naglasio je Clement.