1. Idi na sadržaj
  2. Idi na glavnu navigaciju
  3. Idi na ostale ponude DW-a

Vise od naznake

11. mart 2005

Bundestag prihvatio izmjenu Zakona o javnim okupljanjima

https://p.dw.com/p/AQUU

Sloboda okupljanja je uzviseno pravo. U clanu 8 Osnovnog azakona stoji da „svi Nijemci imaju pravo dase bez najave ili dozvole slobodno okupe u mirnim demonstracijama“ Ogranicenja ovog prava su moguca, ako ne ugrozavaju sustinu zakona.Utoliko je njemacki parlament Bundestag preduzeo korak koji znaci promjenu, a koji nije u potpunosti dovrsen.

Nove zakonske odrednice trebalo bida zabrane okupljanje desnih ekstremista i njihove marseve na odredjenim istorijskim mjestima, koja potsjecaju na zrtve nacisticke diktature, kao sto je spomenik zrtvama holocausta u Berlinu. Ubuduce ce onaj ko odobrava , ili opravdava nacisticka nedjela biti kaznjen.

Naravno to je pitanje najvise casti, naravno da je nepodnosljivo da desni ekstremisti demonstriraju pred ovakvim spomenicima.Ali zar nije trebalo da se stekne utisak da do sada nije bilo nikakvih pravnih instrumenata protiv ovakvih cinova. 60 godina nakon kraja nacizma! Izgleda da ce ova izmjena zakona samo ponegdje olaksati postupke protiv demonstracija desnih ekstremista. A i pitanje je da li je ova izmjena zakona samo simbolicna- to tek treba da se pokaze.

I dalje ostaje jasno: paragrafi ne mogu biti zamjena za neophodno duhovno suprotstavljanje desnom ekstremizmu. Ne moze se protiv pogresnog misljenja desnih ekstremista boriti samo izmjenama zakonika. Ovdje vazi da se jedno radi ali da se drugo ne zapostavlja. Osim parlamenta i partija na to moraju paziti i drstvene grupe. Osim toga moglo bi se dogoditi da da se izmjene Zakona o javnim okupljanjima budu provjerene od strane Ustavnog suda i da ne prodju ovu provjeru. Strucnjaci smatraju da je tako nesto moguce. To bi bila blamaza za bundestag, i preokret u negativnom smislu. Jasno je da desni ekstremisti imaju pravo na okupljanje, cak i kad hule demokratiju koja im daje to pravo. To pravna drzava moze i mora da podnese. Doduse, drzava mora povuci odrerdjene granice svog podnosenja - i to iz duznosti prema zrtvama nacizma.