1. Idi na sadržaj
  2. Idi na glavnu navigaciju
  3. Idi na ostale ponude DW-a

Nitko nije znao za CIA-ine tajne letove?

Marcel Fürstenau27. lipnja 2008

Što su njemački političari znali o djelomice ilegalnim američkim aktivnostima u borbi protiv terorizma? Istražni odbor Bundestaga pitao je saveznog ministra unutarnjih poslova Schäublea i ministricu pravosuđa Zypries.

https://p.dw.com/p/ERnF
Wolfgang SchäubleFoto: picture-alliance/ dpa

Dok je savezni ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier već četiri puta ispitivan pred istražnim odborom Bundestaga o aktivnostima američke tajne službe CIA-e, za saveznog ministra unutarnjih poslova Wolfganga Schäublea jučerašnje ispitivanje bilo je premijera. A on je ustvrdio da ništa nije znao. Isto je rekla i savezna ministrica pravosuđa Brigitte Zypries, koja je istovremeno osudila praksu američke tajne službe da u tajnim letovima zrakoplova prevozi osumnjičenike za terorizam.

Istražni odbor ispravlja rad vlade

BND-Untersuchungsausschuss Max Stadler FDP
Član istražnog odbora Max StadlerFoto: AP

Savezni ministar unutarnjih poslova Schäuble smatra da je nerealno očekivati provjeru sumnjivih američkih letova. Predstavnik liberala u Istražnom odboru Max Stadler misli drukčije: "Dosad smo uvjeravani da se nije znalo za takve letove. Iz toga je izvlačen zaključak da Savezna vlada ne mora ništa poduzimati. Ali, sad je Steinmeier po prvi put dao na znanje da je otvoren za prijedloge, kako takve letove ubuduće bolje kontrolirati i time spriječiti. Vidi se, dakle, Odbor daje poticaje da vladino djelovanje dođe na pravi kolosjek."


Stadler je uvjeren da je već dosadašnji rad Istražnog odbora doveo do promjene vladinog djelovanja.