1. Перейти к содержанию
  2. Перейти к главному меню
  3. К другим проектам DW

Місто зелених дахів Дюссельдорф

16 мая 2010 г.

Зелені ландшафти не обов’язково можуть існувати лише на землі. Столиця землі Північний Рейн-Вестфалія – місто Дюссельдорф – вважається лідером у Німеччині в озелененні дахів.

https://p.dw.com/p/NNN5
Один із районів Дюссельдорфа.Фото: Umweltamt der Stadt Düsseldorf

З вулиці цього не видно, але Дюссельдорф – одне з найбільш «зелених» міст Європи за кількістю дахів з рослинами на них. У місті на Рейні вони займають загальну площу в 730 квадратних метрів, що дорівнює понад 100 футбольних полів. За свої зелені дахи Дюссельдорф торік отримав приз базованої в Берліні Міжнародної асоціації зелених дахів IGRA.

Ернст Геґеманн, власник багатоповерхового гаража в центрі Дюссельдорфа, каже, що рішення озеленити дах було нескладним: «Спочатку ми просто хотіли зробити наш гараж більш привабливим, тоді виникла потреба замінити фасад і дах. Тобто, постало питання: робити це як завжди, чи заплатити більше й зробити з нашого даху щось особливе. Оскільки я люблю природу, ми віддали перевагу останньому рішенню».

Субсидії міста

На верхньому поверху гаражу дах вкритий землею і мохом, уздовж даху росте вістерія. Геґеманн встановив зелений дах ще в середині 1980-х, коли місто Дюссельдорф видавало субсидії на такі заходи – 50 відсотків необхідної суми. Оскільки зелені дахи дорожче, ніж звичайні, їхня вигода проявляється на перспективу, каже Геґеманн: «Завдяки субсидії зелений дах обійшовся нам лише трохи дорожче, ніж звичайний».

Звичайний дах потребує ремонту кожні п’ять і повної заміни – кожні 15 років. Озеленений дах над гаражем Геґеманна не ремонтували вже чверть століття. Це тому, що шар рослин на водозахищеній плівці прикриває безпосередній дах. Хоча є не лише економічні переваги.

Катя Гольцмюллер працює в Дюссельдорфі у міському відділі з питань довкілля, який підтримує розбудову зелених дахів у місті. Як вона пояснює, зелені дахи створюють у містах кращий клімат. «Здатність зелених дахів знижувати температуру – це головний мотив для підтримки. Зелені дахи вбирають у себе воду, й вона повільніше випаровується. Таким чином, зелені дахи дають охолоджувальний ефект. Це особливо важливо влітку, коли температура повітря в місті може бути на 10 градусів вища, ніж у сільській місцевості», - каже Гольцмюллер.

Привабливий дах для птахів

Природне охолодження означає, що потрібно менше кондиціонерів, а це заощаджує енергію та зменшує викиди в атмосферу парникових газів. Крім того, більш прохолодне місто може краще пристосуватися до глобального потепління. Водночас взимку такі будинки потребують менше опалення.

Ще один позитивний ефект – зелені дахи приваблюють метеликів, бджіл та жуків, сприяючи біологічному розмаїттю. Власник гаражу Ернст Геґеманн задоволений: «Тут багато птахів та комах, які давно зникли з міста».

Автор: Лаура Швайґер / Роман Гончаренко

Редактор: Захар Бутирський