1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Šreder: Sakašvili je "hazarder"

agencija Beta17. avgust 2008.

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder optužio je Tibilisi da je izazvao oružane sukobe Rusije i Gruzije i da zbog toga separatistički regioni Južna Osetija i Abhazija ne mogu više da budu deo gruzijske teritorije.

https://p.dw.com/p/Eylz
Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder
Bivši nemački kancelar Gerhard ŠrederFoto: AP

U intervjuu za nemački nedeljnik Špigel Šreder je oštro kritikovao zapad zbog lošeg vođenja politike prema Rusiji, zahtevajući od Evrope da ojača svoje veze sa Moskvom.

"Ne verujem da Rusija sprovodi politiku pripajanja teritorije Gruzije i takođe na verujem da će biti povratka na prethodno stanje, kada se sukobi budu okončali. Nemoguće je da Južna Osetija i Abhazija budu i dalje deo gruzijske teritorije", rekao je Šreder.

On je dodao da su ta dva regiona međunarodno priznata kao deo Gruzije, ali da imaju veliku podršku Moskve i da lideri ta dva regiona već dugo traže nezavisnost od Gruzije. Šrederov stav znatno se razlikuje od stava sadašnje nemačke kancelarke Angele Merkel i SAD koji smatraju da separatistički regioni moraju da ostanu deo Gruzije.

SAD znale za namere Gruzije

Upitan ko je odgovoran za izazivanje nasilja između Gruzije i Rusije, Šreder je naglasio "da se ne smeju mešati stvari i da bi pre svega trebalo naglasiti da je Gruzija prva ušla u Južnu Osetiju, poništivši time prethodno najavljeno primirje". On je rekao da je predsednik Gruzije Mihail Sakašvili "hazarder". Šreder je dodao da sumnja da SAD, najjača saveznica Grzuije, nije prethodno bila informisana o namerama gruzijskih zvaničnika, s obzirom na to da su američki vojni savetnici stacionirani u Tbilisiju.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i bivši nemački kancelar Gerhard Šreder, septembar 2005.
Predsednik Rusije Vladimir Putin i bivši nemački kancelar Gerhard Šreder, septembar 2005.Foto: AP

"Moje mišljenje je da je Zapad napravio vrlo krupne greške u pogledu politike koju vodi prema Rusiji", rekao je Šreder. Bivši nemački kancelar je dodao da bi "jedini pametan potez Evrope u ovom momentu bio da zasnuje 'stareško partnerstvo' sa Moskvom", ocenivši da "Evropa može da izgubi uticaj, a da se Rusija okrene Kini kao budućem starškom partneru".

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder sada rukovodi rusko-nemačkim konzorcijumom koji gradi najveći naftovod ispod Baltičkog mora.