1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Avio-kompanije spremne da lete

19. april 2010.

Avioni nad Evropom i dalje više ne lete nego što lete, ali se situacija, čini se, postepeno normalizuje. Avio-kompanije, koje beleže ogromne gubitke, povećavaju pritisak da se saobraćaj postepeno normalizuje…

https://p.dw.com/p/Mzuo
Parkirani avioni - milionski gubiciFoto: AP

Izgleda da će situacija sa oblakom vulkanske prašine koji je prizemljio avione proteklih dana početi da se smiruje. Evropska unija za danas (19.4.) je zakazala hitan sastanak ministara saobraćaja. „Ako se oblak sa vulkanskim prahom bude pomerao u pravcu u kome se sada pomera, 50 odsto evropskog vazdušnog prostora biće bezbedno za letove. Videćemo kakva će biti situacija u ponedeljak“, izjavio je sinoć u Briselu evropski komesar za saobraćaj Sim Kalas.

Probni letovi – bez problema

Nekoliko velikih evropskih avio-kompanija juče (18.4.) je izvelo probne letove bez putnika, uprkos upozorenjima na opasnost od oblaka s vulkanskim prahom koji se širi od Islanda posle erupcija vulkana u sredu. Nemačka agencija za vazduhoplovnu bezbednost DFS dozvolila je da se juče otvori za saobraćaj šest nemačkih aerodroma.

Šef najveće nemačke avio kompanije „Lufthanza“, Klaus Valter saopštio je da je deset aviona te firme tipa Boing 747 i Erbas 340 imalo posebne letove od Minhena do Frankfurta na visini od oko 8.000 metara. „Pregledi Lufthanzinih kao i aviona drugih kompanija posle probnih letova, nisu pokazali vidljive ogrebotine ili oštećenja na oknima pilotskih kabina, na spoljnom omotaču trupa aviona kao ni na motorima. Te podatke, političari bi napokon morali da uzmu u obzir“, izjavio je Valter.

Pritisak avio-kompanija – upozorenja meteorologa

Dijego Lopez Garido, državni sekretar za evropske poslove Španije, koja predsedava Unijom, rekao je da je neophodno usvojiti evropski pristup problemu umesto da pojedine države odlučuju o otvaranju i zatvaranju svog vazdušnog prostora. „Sutra će verovatno polovina teritorije EU biti zahvaćena prahom. To znači da bi polovina letova mogla da funkcioniše“, rekao je Lopez Garido.

Objava uspešno izvedenih probnih letova, podstakla je neke zvaničnike aviokompanija da razmotre da li su vlasti preterano reagovale u strahu da bi sitne čestice praha mogle omesti letove. Mogućnost da se koncentracija vulkanske prašine u vazduhu smanjila, povećao je pritisak aviokompanija da se ublaže ograničenja letenja.

Meteorolozi, međutim, upozoravaju da je situacija nad Evropom i dalje nestabilna i da se menja s promenljivim vetrovima, kao i da treba uzeti u obzir nepredvidljivost erupcija vulkana na Islandu.

zbs/idj/agencije