1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Bundestag odlučuje o crnogorskom putu ka EU

4. novembar 2010.

Izvestilac Bundestaga za Crnu Goru Peter Bejer boravio je početkom ove nedelje u Podgorici i sada priprema mišljenje o spremnosti te zemlje za dobijanje statusa kandidata za člana EU.

https://p.dw.com/p/Py0p
Na osnovu stava Bundestaga vlada u Berlinu odlučiće da li će podržati crnogorski zahtevFoto: dpa

„U razgovoru sa svojim sagovornicima, a to su bili visoki zvaničnici, opozicioni prvaci, poslanici u crnogorskom parlamentu, predstavnici nevladinih organizacija i medija, uvideo sam da u Crnoj Gori, kao ni u jednoj drugoj zemlji na Zapadnom Balkanu, postoji opšte prihvatljiva volja za evropske integracije“, rekao je Bejer.

On je u intervjuu za Dojče vele kazao da je cilj njegove prve zvanične posete Podgorici, u svojstvu izvestioca nemačkog parlamenta za Crnu Goru, bio upravo da prikupi što više informacija i činjenica o toj zemlji. Jer, kako je dodao taj član Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga iz redova vladajuće koalicije premijerke Angele Merkel, na osnovu stava nemačkog parlamenta vlada u Berlinu odlučiće da li će podržati crnogorski zahtev za dobijanje statusa kandidata za člana Evropske unije.

Prema svim informacijama, Evropska komisija će 9. novembra dati „zeleno svetlo“ za crnogorsku aplikaciju, ali je sasvim neizvesno kada će ta država početi pristupne pregovore sa Unijom.

Ispunjavanje kriterijuma vodi u EU

Upravo je Nemačka ona članica EU koja od Crne Gore zahteva konkretnije korake kako bi mogla započeti pregovore o članstvu, što je Bejer za Dojče vele jasno i potvrdio. „Bez ranijeg i potpunog ispunjavanja svih kriterijuma za pristupanje Crna Gora neće postati član Unije”, rekao je nemački predstavnik.

Bejer je naveo da je u prethodna dva dana ukazao crnogorskim političarima na niz koraka koje moraju preduzeti na mnogim poljima kako bi njihova zemlja brže napredovala ka Briselu.

Na naše pitanje da li su korupcija i organizovani kriminal najveće prepreke koje pred Crnom Gorom stoje na tom putu, nemački parlamentarac ocenio je da su to sigurno veoma veliki problemi. „Ali, to nije važno samo za EU, već pre svega za ovu zemlju i njenu vladu i ona sama mora poboljšati to stanje”, istakao je Bejer i dodao da je Evropa spremna da pomogne. Na našu konstataciju da u Crnoj Gori još uvek ima malo nemačkih investicija, Bejer je rekao da će se to popraviti kada nemački ulagači budu ocenili da u toj državi postoji potpuna pravna sigurnost.

Inače, razgovori Bejera i njegove koleginice iz Odbora za bezbednost Bundestaga Suzane Kastner, koja je ove nedelje takođe boravila u Crnoj Gori, vođeni su sa crnogorskim čelnicima i parlamentarcima iza zatvorenih vrata.

Autor: Mustafa Canka, Podgorica

Odgovorni urednik: Ivan Đerković