1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Srbija zatvara granice, ako to učine Slovenija i Hrvatska

Adelhaid Fajlke13. februar 2016.

Ivica Dačić u intervjuu za DW poziva na jedinstven pristup Evropske unije u vezi izbegličke krize. Ako Austrija i druge zemlje na Balkanskoj ruti zatvore svoje granice, Srbija će biti primorana reaguje i učini isto.

https://p.dw.com/p/1Husq
Deutschland München Sicherheitskonferenz Interview Ivica Dacic
Ivica Dačić i Adelhajd Faljke, na Minhenskoj konferenciji za bezbednost, 12.02.2016.Foto: DW

DW: Srbija je jedna od glavnih zemalja na Balkanskoj ruti migranata ka Evropi. Situacija je sve teža. Koje mere planira da preduzme Vaša zemlja kako bi situaciju držala pod kontrolom?

Ivica Dačić: Moram da kažem, do sada smo imali fer i konstruktivan pristup ovom pitanju i za to smo dobili pohvale celog sveta, iz Evropske unije, Ujedinjenih nacija i velikih svetskih sila. Kroz našu zemlju je prošle godine prošlo 600 000 migranata. Nas zabrinjava to što EU nema jedinstvenu politiku i stav šta će se dalje raditi. I razne pojedinačne mere država nas dovode u tešku situaciju. Kako je najavljeno od strane austrijske diplomatije, kako je to nama najavio Sebastijan Kurc, očekuje se da Austrija ograniči broj migranata do određene kvote, a to je 37 500 migranta. Naši dalji koraci će prvenstveno zavisiti od poteza zemalja koje su na toj Zapadno-balkanskoj ruti. Dakle, moramo da vidimo šta Austrija namerava da učini, da li će zatvoriti svoju granicu, a onda kasnije, da vidimo da li će to učiniti Slovenija i Hrvatska. Onda bi i Srbija bila prinuđena da jednostavno zatvori granice, jer mi nemamo mogućnosti da toliki broj ljudi ostane u Srbiji.

Pomenuli ste juče na Minhenskoj konferenciji Kosovo kao jedno od mesta gde bi migranti mogli da borave ili da kroz njega prolaze. Šta konkretno imate na umu?

To je veoma zanimljiv fenomen, to da migranti ne žele da menjaju rutu, odnosno da niko nije išao preko Kosova. To je verovatno zbog toga što se Srbija humano odnosila prema njima. Međutim, kako će se to kretati dalje, ako budu zatvorene granice, da li će se iznalaziti neke nove rute, to ćemo videti u narednom periodu. Ono što je bitno je da migrantska kriza ne napravi probleme u Evropi, a samim tim i na Zapadnom Balkanu. I zato moramo voditi mnogo računa o posledicama migrantske krize.

Srbija se suočava sa izborima. Da li bi pitanje izbeglica moglo da se instrumentalizuje tokom kampanje?

Nažalost, može se desiti da se migrantska kriza, odnosno zatvaranje granica, desi u predizbornoj kampanji. Međutim, ono što je do sada bilo jasno, to je da Srbija nije zloupotrebljavala pitanje izbeglica, odnosno stranke koje su na vlasti, nisu se rukovodile time šta je popularno ili šta nije, već smo želeli da pratimo pre svega i nemačke stavove vezane za ova pitanja. Zato smo i imali veoma konstruktivan prilaz ovom problemu. I siguran sam da će Srbija i dalje biti primer kako se neko humano odnosi prema migrantima.

Kako komentarišete najnovije mere NATO i Evropske unije u vezi sa izbeglicama?

Mislim da je to stvar Evropske unije. Srbija nije članica EU i mi ne želimo da se mešamo. Reč je o zaštiti spoljnih granica i mislimo da je to važno pitanje, pre svega u smislu pomoći Grčkoj, da se lakše izbori sa tim problemom, jer odatle ti problemi idu dalje.