1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

"Diplomatsko, a ne vojno rešenje"

13. novembar 2007.

U Somaliji je poslednjih dana poginulo 60 ljudi. Krajem protekle nedelje generalni sekretar UN Ban Ki Mun je odustao od slanja mirovnih snaga UN u Somaliju. Ova vest preti da zemlju vrati u anarhiju iz 90- tih.

https://p.dw.com/p/CAzX
Nema mirovnih snaga UN u SomalijiFoto: AP

Aneta Veber, koja se bavi Somalijom u berlinskoj Fondaciji nauka i politika kritikuje saopštenje Ban Ki Muna i kaže:

„Ne samo tajming, nego i saopštenje vrlo su nesrećni, jer se poručuje ne samo da neće biti misije Ujedinjenih nacija koja bi preuzela zadatak Afričke unije, nego i da ceo problem nije dovoljno značajan, tako da o tome nećemo ni razgovarati, a ko hoće da učestvuje – može.Kako je to primljeno u Mogadišu vidi se već na osnovu sve žešćih sukoba poslednjih dana – još jedna potvrda da se medjunarodna zajednica nedovoljno interesuje za Somaliju“.

Kao i mnogi posmatrači, i Giorgis Anderban iz Medjunarodne krizne grupe smatra da je pre svega potrebno političko, a ne vojno rešenje i kaže:

„Potrebno nam je prvo političko rešenje koje bi dovelo do primirja.Tek tada se mogu poslati mirovne snage.Kakav bi mir u ovom trenutku mogle da nadziru mirovne snage?“, pita se Anderban.

U Somaliji se dramatično pogoršava i humanitarna situacija. U regionu Šabele, žitnici zemlje, žetva je bila izuzetno loša i humanitarne organizacije upozoravaju da zbog sve većeg broja raseljenih preti glad.Pomoć ne stiže zbog pirata koji vršljaju u priobalnim vodama i to dodatno pogoršava situaciju. Johan Vajterkemper iz humanitarne organizacije „Hleb za svet“ kaže:

„Uvek smo mislili ne može biti gore, ali situacije je katastrofalna.Vojno rešenje je u svakom slučaju nemoguće i zato je hitno potrebno ono diplomatsko – zahtevamo da se iz zemlje povuče etiopska armija i da se organizuje konferencija pomirenja“, kaže Vajterkemper