1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Dotakli smo dno, sada će nam biti bolje?

2. decembar 2009.

Čini se da nemačko tržište rada ipak odoleva privrednoj krizi. U novembru je broj nezaposlenih smanjen, a stopa nezaposlenosti na nivou cele države je iznosila 7,6 odsto. Koliko je stabilno tržište realno na duže staze?

https://p.dw.com/p/KnNo
Zavod za tržište rada
Zavod za tržište radaFoto: AP

Tržište rada je i u novembru prkosilo krizi. Broj nezaposlenih je opao za 13.000 i sada iznosi tri miliona i 215 hiljada, što znači da stopa nezaposlenosti na saveznom nivou iznosi 7,6 odsto. Negativne brojke pokazuju se u 12-mesečnom poređenju - tu je broj nezaposlenih porastao za 22.700, a broj zaposlenih koji su obavezni da plaćaju socijalno osiguranje pao je za 200.000.

U narednim mesecima stručnjaci Savezne agencije za rad polaze od toga da će se i dalje osećati pozitivni efekti instrumenata za smanjenje nezaposlenost, kao što su skraćena radna nedelja (odnosno plaćeno odsustvo sa posla), i razni drugi oblici smanjenja radnog vremena, tako da će porast nezaposlenosti u decembru i januaru uglavnom zavisiti od vremenskih prilika. Sneg i mraz utiču na brojke.

Skraćeno radno vreme - dobro rešenje?

Kada je reč o privrednom rastu, čini se da se situacija stabilizovala, kaže Frank Jirgen Vajze iz Savezne agencije za rad: „Kada je reč o potražnji radne snage već godinu dana beleži se stabilan razvoj. Moglo bi se zaključiti da smo dotakli dno i da samo može da nam bude bolje.“

Prema procenama Savezne agencije za rad oko milion ljudi u Nemačkoj radilo je skraćeno radno vreme, odnosno bilo im je plaćeno odsustvo sa posla.

Činjenica da tržište rada najveće nacionalne privrede u Evropi (misli se naravno na Nemačku) neočekivano dobro izlazi na kraj sa privrednom i finansijskom krizom, najčešće se objašnjava upravo skraćenim radnim vremenom.

U međunarodnom poređenju Nemačka je odlično prošla: sezonski uslovljena stopa nezaposlenosti porasla je u roku od godinu dana, do septembra 2009, za samo 0,5 odsto (i iznosila 7,6 odsto) – što je bio najmanji porast nezaposlenosti u celoj Evropi.

autori: K. Bofo, M. Veljković

odg. urednik: N. Jakovljević