1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Dovoditi đake, ali ne kao "gastarbajtere"

Monika Lomiler15. jul 2008.

Udruženja privrednika Nemačke sve više se zalažu za politiku slobodnog tržišta za radne snage iz Poljske i Češke, pošto na nemačkom radnom tržištu jednostavno nema dovoljno pripravnika.

https://p.dw.com/p/EcJh
U Nemačkoj ima mesta za šegrte iz inostranstvaFoto: AP

Nemačka će već sledeće godine „otvoriti granice“ za akademce iz novih članica EU. S druge strane će za nekvalifikovane radnike od 2011. biti sve teže da dobiju radnu dozvolu u Nemačkoj. To je za mnoge zanatske preduzetnike nepovoljno, jer se u samoj zemlji smanjuje broj onih koji završavaju zanate. Posebno se u istočnoj Nemačkoj primećuje taj problem. Stručnjaci predviđaju da će se do 2011. prepoloviti broj zanatlija. Hans-Eberhard Šlejer, sekretar udruženja zanatlija kaže:

„Našim preduzećima je potrebna kvalifikovana mlada radna snaga. Već danas dolazimo u situaciju da za mnoga zanimanja nema dovoljno zainteresovanih.“

Dovoditi učenike iz susednih zemalja

To bi u budućnosti moglo da dovede do egzistencijalnih problema, dodaje Šlejer. Zbog toga on smatra da bi učenike trebalo dovoditi i iz susednih zemalja, kao što su Češka i Poljska.

Ukoliko poslednji put dođe do produžetka prelaznog perioda, trebalo bi ozbiljno razmisliti o mogućnosti da se napravi izuzetak za mlade ljude koji se trude da pronađu mesto na kojem će izučiti zanat.

Više slobodnih mesta nego interesenata

U poslednje vreme preduzeća naginju ka tome da za šegrte uzimaju i nešto starije osobe, koje nisu dovoljno kvalifikovane. Međutim, kako proizvodnja beleži rast, situacija može postati krajnje alarmantna, smatra Šlejer.

„Problem je sa zanimanjima poput trgovaca, tehničara, metalaca, vozača. Pritisak je sve veći, tako da polazim od toga da će biti više slobodnih mesta nego interesenata.“

U Nemačkoj ima dovoljno zanatskih mesta i za đake iz susednih država. Pri tom nikome nije namera da ih dovede kao takozvane „gastarbajtere“, naglašava Šlejer i dodaje da je potrebno tim mladim ljudima obezbediti perspektivu u životu.