1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

EXIT obeležen smrću

Dinko Gruhonjić14. jul 2008.

Jelena Matić (28) smrtno je stradala na festivlu Exit u Novom Sadu. Gradonačelnik Novog Sada najavio je oštre sankcije protiv odgovornih iz javnih komunalnih preduzeća. Festival je, uprkos nesreći, nastavljen.

https://p.dw.com/p/Ec9u
Petrovaradinska tvrđava - Mesto gde se održava Exit
Petrovaradinska tvrđava - Mesto gde se održava ExitFoto: DW / Dinko Gruhonjic

U Novom Sadu sinoć je završen osmi po redu festival Exit, koji je u muzičkom delu bio najbolji do sada, ali je na žlaost njegov završetak obeležen pogibijom jedne devojke.

28-godišnja Jelena Matić iz Paraćina preminula je juče od posledica povrede koje je zadobila u kampu Exita, kada je na njen šator sa velike visine pala velika grana drveta. Teško je povređena i 22-godišnja Dafina Anastasova, a lakše 23-godišnji Đorđe Markovski iz Prilepa.

Organizatori nisu krivi za smrt

Rajko Božić, portparol Exita, za Dojče vele je kroz suze rekao da su organizatori preduzeli sve da se takva nesreća ne dogodi.

“Mi smo preduzeli sve da se tako nešto ne dogodi, ali se ipak dogodilo. Da li je u pitanju viša sila, ostaje da utvrdi istraga. Na naš zahtev je, nekoliko dana pred festival, urađena sanitarna seča drveća, koja služi da spreči ovakve situacije.”

Božić je dodao da posetioci Exita shvataju da organizatori nisu krivi za smrt devojke.

“Ja vidim već po komentarima na ovu vest na našem sajtu da posetioci shvataju i da su shvatili da ono što se dogodilo nije naša krivica.”

Na licu mesta istražni organi utvrdili su da grana koja je pala zaista nije bila ni trula ni stara. U nedelju ujutro kada se nesreća dogodila bilo je vetra, ali ne tako jakog kao prošle godine, kada u kampu niko nije stradao uprkos oluji.

Ipak, neće biti da je u pitanju viša sila, barem tako tvrdi gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, koji je najavio najoštrije sankcije protiv odgovornih iz javnih komunalnih preduzeća - Gradskog zelenila i Zavoda za izgradnju grada.

Briga za sopstvene položaje

Festival je, uprkos nesreći, sinoć nastavljen a posetioci su bili puni reči hvale.

“Volim ljude koje srećem na Exitu, tako su otvoreni, tako nasmejani. Retko možete sresti nekoga na Exitu ko vam neće prijati.”

Ono što u svakom slučaju upada u oči jeste činjenica da su se završne pripreme za Exit održavale u vreme smene lokalne vlasti u Novom Sadu. Zaposleni su - a pogotovo rukovodstvo u javnim preduzećima - bili zauzeti brigom za sopstvene stolice i položaje, a ne brigom za grad i bezbednost građana.