1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Gejts upozorava na opasnost od mogućih podela u NATO-u

dw11. februar 2008.

Ministar odbrane SAD Robert Gejts u Minhenu nije zauzeo stav kada se radi o pojačanju nemačkih snaga u Avganistanu ali je jasno naglasio da SAD od Evropljana u Avganistanu ne očekuje samo pomoć u civilnoj obnovi zemlje.

https://p.dw.com/p/D5SL
Gejts i Jung u Minhenu
Gejts i Jung u MinhenuFoto: AP

"Ne smemo i ne možemo da budemo Savez podeljen na dva dela i sastavljen od onih koji su spremni da šalju svoje trupe da se bore sa konfilktima i one koje to nisu. To bi moglo definitivno da uništi Nato savez", reka je šef Pentagona.

Gejts nije želeo da formuliše konkretne zahteve na račun Evropljana ili samo nemačke strane. Iako je pre nekoliko dana nemačkom ministarstvu odbrane poslao pismo, u Minhenu je naglasio da je to samo jedno od 25 sličnih pisama.

Gejts pohvalio dosadasašnje angažovanje Berlina

Američki ministar je pohvalio angažman Berlina na severu Avganistana. Nemački minisitar spoljnih polslova Frank Valter Štajnmajer je isključio mogućnost slanja nemačkih vojnika na jug Avganistana: "Ne vidim nikakav smisao u tome da upropastimo sve što radimo na severu tako što ćemo stacionirati vojnike u na celoj teritoriji Avganistana."

Naravno da će SAD i dalje zahtevati veću podršku od evropskih partnera i to ne samo u Avaganistanu nego svuda gde se vodi borba protiv terorizma. Gejts je na konferenciji u Mihnenu istakao da se to neće promeniti, jer će opasnost od terorizma postojati i dalje bez obzira na to ko će pobediti na predsedničkim izborima u SAD.

"Svejedno koja stranka pobedi, svejedno je ko će biti za govornicom. Opasnost ostaje nepromenjena i neće prestati" rekao je Gejts.