1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Grčka više (ne) želi finansijska sredstva

Mirjana Veljković24. avgust 2012.

Angela Merkel je još jednom svim evropskim partnerima poručila da je protiv isključenja Grčka iz evrozone. Nemačka kancelarka je svoj stav iznela nakon razgovora sa grčkim premijerom Samarasom koji boravi u Berlinu.

https://p.dw.com/p/15wO3
Merkel i SamarasFoto: picture-alliance/dpa

Kancelarka Merkel je istovremeno istakla značaj sprovođenja dogovorenih reformi i mera štednji u toj zemlji, rekavši da bi Atina trebalo da ispuni očekivanja svojih partnera u Evropskoj uniji.

Posle razgovora sa predsednicom nemačke vlade, grčki premijer Antonis Samaras izjavio je da njegova zemlja više ne želi finansijska sredstva i istakao da je Grčkoj potreban vazduh da bi mogla da diše. "Mi smo vrlo ponosan narod, rekao je Samaras. Ne volimo da zavisimo od pozajmljenog novca". Ništa nije tako važno kao privredni rast kako bi se prevazišla dužnička kriza, dodao je Samaras.

Uoči dolaska u Berlin, Samaras je zahtevao da se Grčkoj i posle 2014. da vremena za sprovođenje u delo plana reformi dogovorenog sa međunarodnim zajmodavcima. U nemačkoj vladi je to međutim naišlo na veliku skepsu.


Kancelarka će pomoći koliko može

Angela Merkel je izjavila da je u razgovoru imala priliku da se uveri da Samarasova vlada planira vrlo konkretne korake. Prema njenoj oceni to je dobar početak. Istovremeno je ona naglasila da Grčka još mnogo toga mora da učini. „Da bi se vratilo poverenje, moraju se ispuniti očekivanja. I zato sam jasno dala na znanje da od Grčke očekujemo da ispuni data obećanja.“

Staatsbesuch Samaras Merkel Griechenland Krise
Merkel i SamarasFoto: Reuters

„Jedno bih želela jasno da kažem - od početka krize sam to stalno govorila, a to je i cilj nemačke savezne vlade: da je Grčka deo zone evra. Ponavljam: Želim da Grčka ostane deo zone evra“, rekla je kancelarka Merkel i dodala: “Evro je više od platežnog sredstva. To je ideja o ujedinjenoj Evropi, Evropi kojoj nema alternative i zato je ta volja toliko važna.”