1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

„Hipo Alpe Adria je trebalo da propadne!“

16. decembar 2009.

Austrijska banka Hipo Alpe Adria trebalo je da ode u stečaj, smatra Daniel Gros, direktor briselskog Centra za političke studije. On ocenjuje da je Austrija spašavanjem ove banke napravila veliku grešku.

https://p.dw.com/p/L3XW
Hipo banka poslednjih godina sve uspešnija i u Srbiji
Hipo banka poslednjih godina sve uspešnija i u SrbijiFoto: AP

„Banka je zapravo trebalo da ode u stečaj, jer teško je objasniti da je banka s ukupnim bilansom od 30 milijardi evra od takve važnosti za celu evrozonu. Čak i za samu Austriju, Hipo Alpe Adria je banka od manje vrednosti, tek šesta po veličini“, kaže Daniel Gros, dodajući kako je Bavarska državna banka najmudrije reagovala.

Ona je otpisala svoje investicije i time se rešila problema. Gros drži da će problem ove banke duže vreme biti na teretu Austriji, zemlji koja se ovim nacionalizovanjem, kako kaže, „uputila u močvaru koju je vrlo teško isušiti“. „Bilo bi pametnije kazati da bi, ukoliko je bilo neoprezne ekspanzije i ako je pri tome došlo do prevara, bilo bolje da banka propadne i time bi cela stvar bila raščišćena“, smatra Gros.

Triše tražio nacionalizaciju od Austrije?

Ovih dana kružila je vest da se navodno u celu priču uključio čak i predsednik Evropske centralne banke Žan Klod Triše koji je od Austrije zatražio spašavanje Hipo banke upravo zbog područja njenog delovanja u Srbiji, Hrvatskoj i drugim zemljama jugoistočne Europe.

Danijel Gros smatra da bi stečaj banke bio bezbolniji
Danijel Gros smatra da bi stečaj banke bio bezbolnijiFoto: CEPS

U pojedinim krugovima prevladava mišljenje da bi propadanje ove banke moglo imati negative posledice za Austriju i celu evrozonu. Međutim, Daniel Gros ne deli to mišljenje: „Ne. Smatram da bi u ovom trenutku stečaj ove banke bio podnošljiv. Možda bi čak bilo dobro da se na taj način povećala nervoza u bankarskom sektoru kako se ne bi odmah vratili starim pravilima igre“.

Iz ekonomskog - politički problem?

„U nekim zemljama jugoistočne Europe, gde je Hipo Alpe Adria postala velika, možda i prebrzo prevelika, moglo je doći do problema. Treba reći da upravo u zemljama tog regiona postoji korupcija ili barem postoje mutni poslovi. Recimo, poslovi s nekretninama i ti poslovi se moraju pre ili kasnije razjasniti, bolje pre nego kasnije“, upozorava Gros.

Sada se, smatra Gros, otvorio prostor za nove probleme. Recimo, ako u Srbiji dođe do problema sa ovom bankom – to više neće biti samo pitanje poslovanja, već bi državni organi mogli da se obrate vlastima Austrije. „Iz sasvim ekonomskog problema, mogao bi na kraju da nastane politički problem“, dodaje Gros.

autor: Alen Legović, Brisel

odg. urednik: Nemanja Rujević