1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

HRW ima dokaze da su Srbi s Kosova prebacivani u Albaniju

Agencije10. jun 2008.

Postoje čvrsti dokazi da je 400 ljudi, uglavnom Srba, koji su nestali posle rata na Kosovu, prebačeno preko granice u Albaniju, rekao je u intervjuu za nemački dnevnik "Junge velt" Fred Abrahams, funkcioner HRW-a.

https://p.dw.com/p/EGxr
Funkcioner HRW-a Fred Abrahams tvrdi da ima dokaze za tvrdnje Karle del Ponte da su Srbi, posle rata na Kosovu, prebacivani u AlbanijuFoto: Picture-Alliance /dpa

Šef grupe za krizna područja organizacije za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč" pozabavio se tvrdnjama Karle del Ponte i našao dokaze koji ih potkrepljuju. “Nije jasno da li je trgovine organima zaista bilo - dokazi o tome su nepotpuni. Ali, mi znamo da je posle završetka rata nestalo 400 ljudi, uglavnom Srba. Postoje i snažni dokazi da su ti ljudi odvedeni preko granice, u Albaniju", rekao je Abrahams.

Funkcioner “Hjuman rajts voča” podsetio je da je njegova organizacija zamolila premijere Kosova i Albanije da započnu istragu na tu temu.

"Odgovor nismo dobili, ali su umesto toga obe vlade u medijima oštro napale Karlu del Ponte i optužili je da laže. Ta reakcija me je podstakla da više nego ikada verujem da je nužna istraga", naveo je Abrahams.

On je istakao i da su "moć i raširenost kriminalnih mreža na Kosovu ozbiljan problem koji kao takav treba da se shvati u zemljama EU".