1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Južna Koreja: Šta posle "Voljenog vođe"?

Sibile Golte11. septembar 2008.

Predsednik Severne Koreje Kim Džong Il već dve nedelje ne pojavljuje se u javnosti. O razlozima za to, za sada se samo spekuliše. Međutim, mnogi se već pitaju kako bi izgledala budućnost posle ere Kim Džonga Ila.

https://p.dw.com/p/FG7p
Šta je sa "Voljenim vođom"?Foto: AP

Režim koji slavi sam sebe. Vojnom paradom i grandioznim sletom, Severna Koreja proslavila je ove nedelje 60-godišnjicu postojanja. Svi su pevali - a i kako bi drugačije - himnu dinastiji Kim. Ali nešto je nedostajalo. Prvi čovek Severne Koreje, "Voljeni vođa“ - Kim Džong Il nije bio u počasnoj loži. A to je već znak za uzbunu, smatra ekspert za Aziju Markus Titen.

"Situacija je već sada veoma ozbiljna. Činjenica da se neprikosnoveni vođa na 60-godišnjicu države nije pojavio u počasnoj loži daje povoda za spekulacije da se nešto vanredno događa. Za sada je sigurno to da ga je nešto sprečilo. Razlog bi mogla da bude bolest, a eventualno čak i smrt. Ni to nije isključeno.“

Ko će doći posle Kima?

S pravom se može sumnjati da se iza kulisa nešto događa. Lik diktatora iz Pjonjanga na Zapadu možda izgleda bizarno, ali u Severnoj Koreji on je ključna figura. I zato se nameće pitanje: Ko će doći posle Kima? U nedostatku informacija moguće su samo spekulacije, kaže Markus Titen.

"Možemo očekivati da će, ukoliko se Kim Džong Il zaista suočava sa zdravstvenim problemima, vlast preuzeti vojska. To bi bilo za očekivati u jednoj takvoj zemlji. To bi za zemlje koje pregovaraju ili će tek pregovarati sa Severnom Korejom, pre svega mislim na šest zemalja koje su potpisale sporazum o razoružanju, da moraju da se pripreme za jednog iracionalnog partnera koji je nespreman na kompromise i ne oseća obaveznim kada je reč o do sada postignutim dogovorima.“

Zombi država

To bi konkretno trebalo da znači da bi već prihvaćeno severno-korejsko odustajanje od atomskog programa moglo da bude dovedeno u pitanje. Za politikologa Hansa Vernera Maula, Severna Koreja je politički sistem koji u suštini već dugo i ne funkcioniše.

"Ja bih Severnu Koreju opisao kao Zombi državu. Kao državu koja je već mrtva, ali samo to ne zna. I to umnogome predstavlja problem. Koliko dugo takav Zombi može da živi, to je neizvesno. Faktički, to je sada društvo koje više ne funkcioniše i koje ni poslednjih godina nije funkcionisalo. Ta zemlja više ne može da nahrani sopstveno stanovništvo."

Ujedinjenje sa Južnom Korejom?

Pored neizvesnosti oko budućnosti pregovora o atomskom programu tu je još jedan važan faktor kada je reč o sutrašnjici Severne Koreje - njen sused Južna Koreja. U obe zemlje oduvek je tinjala želja za ujedinjenjem, naravno u svakoj Koreji na svoj način. Sa ekonomske tačke gledišta razlike između dve Koreje su ogromne. Nekakvo brzo i nekontrolisano ujedinjenje moglo bi da destabilizuje celo korejsko poluostrvo. Stručnjak za Aziju Markus ne smatra da će doći do sloma, ukoliko Kim Džong Il ne bude više na vlasti. Baš suprotno:

„Mogu da pretpostavim da neće doći do sloma i ako se Kim Džong Il više ne bude pojavio. Ta moguća rigidna, apsolutistička diktatura vojske u budućnosti biće mnogo jednostavnija. Kim je bio ličnost nezavisna od podrške vojske i na kraju je bio taj koji je odgovoran za celokupnu situaciju u zemlji. A vojska za to nije odgovorna.“

Sa ili bez Kima, pred ljudima u Severnoj Koreji svakako nije svetla budućnost.