1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

"Kosovo kao simbol veštine sprovođenja namera američkih i zapadnih diplomata"

Ivanovic, Ivana14. februar 2008.

"Frankfurter algemajne cajtung" piše da država može da nastane kada se deo jedne zemlje otcepi pa je prizna međunarodna zajednica - kao u slučaju Hrvatske.

https://p.dw.com/p/D7KE
Kosovo, EU i pitanje priznavanja nezavisnosti
Kosovo, EU i pitanje priznavanja nezavisnostiFoto: AP/DW

"Nejasna je, međutim, situacija kada samoproklamovanu državu prizna deo međunarodne zajednice, jer je njena egzistencija nesigurna. Ta opasnost postoji u slučaju Kosova. Njegovu nezavisnost podržava veći deo zapadnih država, dok se Rusija, Kina i ostale protive. Time će priznanje Kosova postati simbol za veštinu sprovođenja namera američkih i zapadnih diplomata. Priznanje političkog entiteta kao države je po međunarodnom pravu moguće ako kosovske institucije imaju konkretnu vlast nezavisno od srpske. Znači nije reč o tome da li Kosovo ima pravo na otcepljenje? A zapadnim državama se hitno savetuje da priznanje Kosova ne obrazlažu pravom na njegovo otcepljenje. To pravo bi u slučaju Kosova moglo bi da bude opasno protumačeno," piše "Frankfurter algemajne cajtung."

U "Ziddojče cajtungu" čitamo da je EU u žurbi oko Kosova i da će odluku o slanju misije na Kosovo usvojiti još ove nedelje. "U pozadini ove žurbe jeste želja nekoliko zemalja članica da se izbegne utisak da je odluka koja je trebalo da bude doneta u ponedeljak, zapravo reakcija na proglašenje nezavisnosti, te time i njegovo indirektno priznavanje. Većina evropskih država, među njima i Kipar, ne protivi se misiji EU na Kosovu, ali se nije jasno izjasnila za nezaviznost Kosova" piše Ziddojče cajtung."

A "Tagescajtung" piše da EU pojačava kontrolu na spoljnjim granicama, i da otvorene i kontrolisane granice ne predstavljaju priotivrečnost. Ako poslovni ljudi iz država Trećeg sveta ubuduće žele da se prijave i pet godina bez ikakvih problema ulaze u EU i izlaze iz njenog prostora, to će im olakšati život. A kada osobe iz zemalja u razvoju žele na odredjeno vreme da rade u EU, takodje će za to biti potrebni moderni sistemi kontrole, na primer vizni informativni sistem, koji će arhivirati otiske prstiju podnosioca zahteva za dobijanje vize", piše "Tagescajtung."

A povodom Dana zaljubljenih ili Svetog Valentina, "Zidojče cajtung" primećuje da se cveće nikada ne poklanja toliko kao na današnji dan. Industrija cveća sa prometom od 40 milijardi dolara ozbiljan je biznis. Ova prolazna roba najveći profit donosi u samo nekoliko dana godišnje, na Majčin dan i na Dan zaljubljenih. Autor sa tugom ističe da cveće više - ne miriše. Traje u vazama neverovatno dugo, čak i kada voda ispari. Njegovi proizvođači misle samo na jedno: njihovo trajanje. A prvo što pritom nestane jeste miris", prenosi "Zidojče cajtung."