1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Moćan paket EU

Marina Maksimović, Brisel27. novembar 2008.

EK predložila je stimulativni ekonomski paket u vrednosti od 200 milijardi evra kao novo sredstvo u borbi protiv globalne ekonomske krize i recesije. To bi ujedno trebalo da predstavlja i koordinisan plan na nivou Unije.

https://p.dw.com/p/G2wN
200 milijardi evra za oživljavanje privredeFoto: DW

Paket od 200 milijardi evra, što ujedno predstavlja i 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda EU, trebalo bi da u narednom periodu podstakne investicije, povrati poverenje građana, kako proizvođača tako i potrošača, u ekonomsku funkcionalnost, te da na duže staze obezbedi otvaranje velikog broja novih radnih mesta.

''Iako se suočavamo sa velikim poteškoćama, nema mesta pesimizmu. Naša je obaveza da pokažemo da možemo da promenimo situaciju'', poručio je iz Brisela predsednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo i dodao: ’’Naš paket je moćan, sistematičan i pragmatičan. Došlo je vreme da Evropa odlučno deluje u pravcu izgradnje čvrstih temelja svoje budućnosti.’’

Zajedno smo jači

Najveći deo sredstava predviđenih ovim paketom, čak 170 milijardi evra, obezbedio bi se iz budžeta samih zemalja članica, dok bi ostatak došao od Evropske investicione banke i fondova Unije.

Jose Manuel Barroso EU Konjunkturprogramm
Predsednik EK Žoze Manuel BarozoFoto: AP

Obrazlažući ekonomski plan predviđen ovim paketom, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo istako je i to da se svaka od zemalja članica Unije, shodno svojim problemima i mogućnostima, bori protiv globalne ekonomske krize, ali da ta borba mora ujedno biti i koordinisna radi veće efikasnosti. ’’Koordinisana akcija Evropske unije moći će da pojača jačinu reakcije, koju pojedinačno nacionalne aktivnosti zemalja ne bi mogle da postignu. Upravo koordinisana akcija na nivou Evropske unije može i napraviće bitnu razliku.’’

Da bi se predloženi paket Evropske komisije sproveo u delo morao bi da dobije saglasnost lidera zemalja članica Evropske unije. Očekuje se da će se oni po ovom pitanju izjasniti tokom predstojećeg Samita koji se održava u decembru.