1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Moskva Obamu još ne poznaje

Štefan Lak20. januar 2009.

U Kremlju ne veruju baš da će stupanjem na dužnost Baraka Obame doći do preokreta u odnosima dve zemlje. Moskva želi da se konačno definiše da li su Rusija i SAD protivnici ili saveznici.

https://p.dw.com/p/GcU9
Kakve će promene u odnosima SAD i Rusije doneti Barak Obama?
Kakve će promene u odnosima SAD i Rusije doneti Barak Obama?Foto: AP Photo

Rusija u novom predsedniku SAD vidi još veliku nepoznanicu kaže Viktor Kremenjuk iz Akademije za proučavanje Amerike.

„Jasno je da su za Rusiju odnosi sa SAD od prvenstvenog značaja, ali kakvi će biti pod novim predsednikom to niko tačno ne zna“.

U Moskvi od Vašingtona očekuju više razumevanja i komunikaciju ravnopravnih. Od ključnog je značaja, smatra Kremenjuk, da li SAD uopšte još u Rusiji vide strateškog partnera.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev
Predsednik Rusije Dmitrij MedvedevFoto: AP

„Želimo da se poštuju naši interesi i da se vodi računa o njima. S jedne strane, reč je o privrednim odnosima – još se pregovara o našem članstvu u Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Što se bezbednosti tiče, ne možemo da definišemo odnose sa NATO, jer je nejasno da li smo saveznici ili protivnici. Na to pitanje i dalje nema odgovora. Mislim da će se sukob nastaviti ako novi američki predsednik ne da neki novi predlog“, kaže Kremenjuk.

Dijalog ravnopravnih

A ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov o rusko - američkim odnosima kaže sledeće:

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej LavrovFoto: AP

„Mi smo za dijalog ravnopravnih. Želimo da očuvamo kontinuitet odnosa sa SAD. Ali, ne želimo odnose kakvi su bili poslednjih godina - time niko ne može biti zadovoljan.“

Lavrov kao primer pominje sporni raketni štit u istočnoj Evropi koji za Rusiju predstavlja pretnju njenoj bezbednosti.

„Vidimo da Obama želi pauzu. Ne samo zbog finansijske krize – on želi da analizira projekat, njegovu efikasnost, troškove. Nadamo se da će uzeti u obzir ruski predlog iz 2007. godine o zajedničkom rusko-američkom evropskom sistemu“, kaže Lavrov.

Stav nove američke administracije prema Moskvi je jasan: ubuduće teži se većoj saradnji sa Moskvom. Nova ministarka spoljnih poslova Hilari Klinton govori o novoj eri američke diplomatije. Da li će ta era doneti uspeh zavisi i od spremnosti Rusije da učini ustupke.