1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Nemačka za ukidanje viza početkom jula

11. jun 2009.

Evropska komisija trebalo bi da početkom jula donese odluku o ukidanju viza za građane Srbije i Nemačka će to podržati. „Nećemo dozvoliti da tehnički detalji to spreče“, poručio je Ivica Dačić u Berlinu.

https://p.dw.com/p/I7Gz
Uskoro bez zahteva za šengen vize?
Uskoro bez zahteva za šengen vize?Foto: dpa

Nemačka podržava što brže ukidanje šengenskih viza za građane Srbije, a Evropska komisija bi pozitivnu odluku o viznoj liberalizaciji mogla da donese već početkom jula, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić posle razgovora u Berlinu sa nemačkim kolegom Volfgangom Šojbleom i državnim sekretarom u ministarstvu Peterom Altmajerom. Dačić je poručio da njegovo Ministarstvo ima jasan plan za sprečavanje zloupotrebe srbijanskih pasoša.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica DačićFoto: AP

„Ukidanje viznog režima, jasan je signal građanima Srbije da je put evropskih integracija za njih otvoren“, poručuje ministar unutrašnjih poslova Nemačke Volfgang Šojble. Nemačka će podržati odluku Evropske komisije za ukidanje viznog režima, koja bi mogla biti doneta već početkom sledećeg meseca, kaže prvi čovek MUP-a Srbije, Ivica Dačić.

„Mi smo otvoreni za primedbe, kritike, predloge. Mi smo uradili mnogo. Uradili smo gotovo sve što je predviđeno ’Mapom puta’. Ne želimo da se desi da neki tehnički detalji bace senku na sve ono što smo uradili.“

Pasoš neće biti predmet zloupotrebe

Pomenuti tehnički detalj, većini je već dobro poznat. U Berlinu, naime, vlada strah da bi ukidanje viza za građane Srbije moglo da dovede i do zloupotrebe pasoša. Reč je, pre svega, o kosovskim Albancima koji bi mogli masovnije da koriste pravo na sticanje i prednosti pasoša Srbije. Nemačka je priznala nezavisnost, ali za sada nema nameru da ukine vize za građane Kosova. Ministar Dačić uverava da Vlada Srbije ima dobro razrađen sistem kako da spreči zloupotrebu pasoša, istovremeno ukazuje i na drugi važni detalj:

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Volfgang Šojble
Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Volfgang ŠojbleFoto: picture-alliance/ dpa

„Ovde je reč o tome da sada treba izvršiti finalizaciju svega onoga što smo uradili, da ne dozvolimo da neka tehnička pitanja ili možda želje pojedinih država da se izvrši određena politizacija tog pitanja, i da se Srbija natera da kroz to pitanje prizna sama nezavisnost Kosova. Ne smemo dozvoliti da se uništi sve ono što smo do sada dobro uradili.“

Dačić tvrdi da Holandija, koja važi za najvećeg protivnika vizne liberalizacije za građane Srbije, nema rezerve prema toj odluci Evropske komisije.

Organizovani kriminalci imaju manje prostora za delovanje

Uz viznu liberalizaciju, o kojoj će Dačić naredne nedelje da razgovara i sa ministrima unutrašnjih poslova Švedske i Belgije, diskusije sa nemačkim kolegama vođene su i na temu borbe protiv organizovanog kriminala.

„Imamo iste ciljeve, a to je da se zajednički borimo protiv organizovanog kriminala i korupcije, protiv terorizma, da se borimo protiv ilegalne trgovine narkoticima, ilegalne trgovine ljudima, ilegalnih migracija, a naravno da time podstaknemo i evropski put Srbije”, kaže ministar Dačić.

Autorka: Selma Filipović, Berlin

Odgovorni urednik: Ivan Đerković