1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Nemci se ne plaše raskida veze!

12. septembar 2009.

Nemci se najviše plaše nestabilne ekonomske situacije. U odnosu na prošlu godinu, najviše je porastao strah od opšte nezaposlenosti, a najviše se smanjio strah od skupoće.

https://p.dw.com/p/JdbU
Samo 16 odsto Nemaca se plaši da izgubi sadašnjeg partneraFoto: picture-alliance/dpa

Osiguranje "R+V" svake godine objavljuje rezultate studije o strahovima Nemaca. I to već 19 godina za redom. U toj reprezentativnoj studiji anketirano je 2400 građana širom zemlje. Nemci se najviše plaše nestabilne ekonomske situacije – čak njih 66 odsto je to stavilo na prvo mesto, za razliku od 58 odsto u prošlogodišnjoj studiji. To je prvi put od 2003. da ta vrsta straha najviše zaokuplja ljude. Jedan mladić opisuje kako oseća taj strah:

“Studiram ekonomiju i znam koliko je situacija teška. Preduzeća ne zapošljavaju nove radnike. Vremena su se promenila, niko više nema siguran posao – pogotovo sada, u vreme ekonomske krize.”

Strah od nezaposlenosti....

Najviše je porastao strah od opšte nezaposlenosti. Prošle godine bio je na osmom mestu, sada se popeo na drugo. Čak 65 odsto anketiranih se plaši nezaposlenosti u zemlji, dok je strah od gubitka sopstvenog posla začuđujuće mali. Kao ilustracija može da posluži izjava ove stanovnice Bona:

“Ja lično se ne plašim budućnosti, zato što imam sigurno radno mesto. Ali svesna sam toga da se veliki deo stanovništva u Nemačkoj plaši za svoja radna mesta. Gubitak posla znači manje novca,… pa i budućnost njihove dece nije obezbeđena kao što je to eventualno bio slučaj pre 10 godina.”

Sonderangebote Lebensmittel
Sniženja određenih proizvodaFoto: AP

Iznenađuje da se u odnosu na prošlu godinu, najviše smanjio strah od rasta troškova života – sa prvog mesta pao je na treće mesto. Uočljivo je da se Nemci na istoku zemlje mnogo više plaše skupoće od onih na zapadu. Zbog velikog broja lanaca diskontne robe i konkurencije među njima, hrana u Nemačkoj je jeftina, bar u odnosu na druge evropske zemlje.

“Do sada smo u Nemačkoj imali sreću, hrana je jeftinija nego u drugim zemljama. A i ako poskupi, to znači da nećemo moći toliko mnogo da jedemo, ali u svakom slučaju nećemo umreti od gladi…”

Socijalna sigurnost je jedna od glavnih briga Nemaca – strah od prevelikih državnih dugova, od ukidanja nekih socijalnih davanja. Oni misle da će se socijalna davanja smanjiti zbog toga što je država pomogla bankama takozvanim paketima za spasavanje vrednim milijarde evra.

....bolesti...

Strah od bolesti je blago porastao sa 51 odsto na 54 odsto. To znači da se svaki drugi Nemac plaši da bi on ili neko njemu blizak, mogao teško da se razboli:

“Plašim se jedino toga da se nekome u porodici nešo desi, bolest ili nesreća... nešto nepredviđeno, nešto što je teško ili nemoguće ponovo ispraviti. Toga se najviše plašim.”

Čini se da se žene više plaše bolesti od muškaraca. A ovaj dečak ima konkretne strahove:

“Plašim se svinjskog gripa”.

...prirodnih katastrofa

Studija je pokazala da, pored svih ekonomskih i privatnih briga, Nemci ne zaboravljaju ni životnu sredinu. Strah od prirodnih katastrofa nalazi se na četvrtom mestu. Jedan prolaznik nam potvrđuje tu statistiku:

“Prirodne katastrofe me brinu. Otopljavanje, uništavanje prašuma i to što životinje zbog toga pate – i to sve da bi se tamo neka gospoda još više obogatila:”

Više od polovine Nemaca veruje da političari ne obavljaju svoj posao kako treba – ipak političari su dobili nešto bolje ocene nego prošle godine. Poređenja radi - stah od terorizma je 2003. godine u Nemačkoj bio na petom mestu, a ove godine na devetom. Takođe, Nemci se sve manje plaše dolaska stranaca, toga da će im deca postati narkomani i nemačkog učešća u ratovima.

Interesantno je da je strah od raskida braka ili ljubavne veze 2009. pao na najniži nivo od kako se sprovodi studija – samo 16 odsto Nemaca se plaši gubitka sadašnjeg partnera.

Autori: B. Saber / D. Roščić

Odg. urednica: I. Ivanović