1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Nove tablice, vozačke i saobraćajne od 1.1.

22. decembar 2010.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je u Beogradu da će od 1. januara 2011. godine početi izdavanje novih registarskih tablica, vozačkih i saobraćajnih dozvola.

https://p.dw.com/p/QiKB
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica DačićFoto: MUPRS

Za izdavanje novih dokumenata ne postoje posebni rokovi već će se oni izdavati po isteku važećih, rekao je Dačić. Prema njegovim rečima, vozačka i saobraćajne dozvole će biti po evropskim standardima, kako srpskim vozačima u budućnosti ne bi bio potreban zeleni karton za putovanje u inostranstvo.

„Ta dokumenta su neophodna ako želimo da idemo dalje. Na registarskim tablicama, vozačkim i saobraćajnim dozvolama do skoro su pisala imena različitih država. Kad građani Srbije odu u inostranstvo, oni koji treba da ih kontrolišu moraju da imaju sve na papirima da bi znali šta je to Savezna republika Jugoslavija, Državna zajednica Srbija i Crna Gora, Srbija“, objasnio je ministar.

Stari pasoši do kraja 2011.

Načelnica Uprave za upravne poslove pri MUP-u Zorica Kasalica rekla je da je u toku formiranje cene novih registarskih tablica koje će, kako je navela, važiti sedam godina. Ona je rekla da je do sada izdato 2,8 miliona biometrijskih pasoša i 2,2 miliona novih ličnih karata.

Serbische Pässe
Foto: DW

Ministar Dačić je podsetio da je važenje starih pasoša produženo još jednu godinu, ali i istakao da to ne može da se radi u nedogled i pozvao sve građane Srbije da do kraja 2011. godine zamene svoje stare putne isprave, jer posle toga one neće važiti.

„Evropska komisija je negativno ocenila produžavanje tog roka zbog postojanja dvojnih dokumenata što pravi velike probleme policijskim i carinskim organima širom sveta“, rekao je Dačić.

Rok važenja starih ličnih karata, koji ističe u julu 2011. godine će, kako je naveo Dačić, biti produžen jer je nerealno očekivati da će još tri ili četiri miliona građana do tog perioda zameniti lične karte.

idj/sbl/beta