1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Rusija će prekinuti odnose sa NATO-om?

Dijana Roščić26. avgust 2008.

Odluka Ruske Dume da predloži predsedniku Dmitriju Medvedevu da prizna nezavisnost gruzijskih separatističkih oblasti - Južne Osetije i Abhazije izazvala je brojne reakcije u svetu. Uglavnom negativne.

https://p.dw.com/p/F4t1
Teška odluka - Dmitrij Medvedev
Teška odluka - Dmitrij MedvedevFoto: AP

Poziv ruskog parlamenta Kremlju da prizna gruzijske separatističke oblasti Abhaziju i Južnu Osetiju predstavlja nastavak ruske "agresije" na Gruziju, saopštilo je gruzijsko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Mi smatramo ovu odluku za još jedan korak u borbi Rusije protiv gruzijskog suvereniteta", rekao je zamenik gruzijskog ministra spoljnih poslova Giga Bokerija.

SAD razmatraju celokupne odnose sa Rusijom

Američki predsednik Džordž Buš pozvao je odmah Rusiju da ne prizna gruzijske pobunjeničke regione Južnu Osetiju i Abhaziju. SAD razmatraju "celokupne odnose" sa Rusijom, i ukazuju da Moskva i dalje ne poštuje sporazum o prekidu vatre sa Gruzijom. Bela kuća je u ponedeljak (25.08.) saopštila i da će Američki potpredsednik Dik Čejni posetiti naredne nedelje Gruziju, Ukrajinu, Azerbejdžan i Italiju.

Nemačka vlada pozvala je ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva da ne prizna nezavisnost Južne Osetije i Abhazije. Nemačka kancelarka Angela Merkel je tokom boravka u Stokholmu rekla da bi priznavanje te dve provincije stvorilo "veoma tešku, kritičnu situaciju" kada se radi o gruzijskom teritorijalnom integritetu.

Saradnja više u interesu NATO-a nego Rusije

Portparol nemačke vlade Tomaš Šteg rekao je u Berlinu da odluka ruskih poslanika "ni na koji način nije odgovarajuća ni za smirivanje ni za neutralisanje" tenzija u kavkaskom regionu. Povodom upozorenja ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva da bi Moskva mogla da prekine odnose sa Alijansom, portparolka NATO Karmen Romero je rekla da će odnosi sa Rusijom zavisiti od toga da li Moskva poštuje mirovni plan za Gruziju. Medvedev je rekao da je Moskva spremna i na prekid odnosa sa Alijansom, ako NATO više ne bude želeo da sarađuje.

„Najiskrenije: saradnja je više u interesu NATO-a, nego Rusije. Ako ne žele da sarađuju, to neće biti ništa strašno. Mi smo spremni i za prekid celokupnih odnosa“, rekao je ruski predsednik.

Velika Britanija smatra da bi bilo pogrešno da NATO zamrzne sve kontakte, izjavila je portparol britanskog ministarstva spoljnih poslova. Britanska vlada izražava i "žaljenje" zbog odluke ruskog parlamenta da pozove predsednika Medvedeva da prizna nezavisnot Južne Osetije i Abhazije.