1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

U korist sopstvene štete

Agencije 6. jul 2008.

Bez obzira što im preti opasnost da zbog toga budu izbrisani sa svetske liste kulturne baštine čelnici Drezdena ostaju pri nameri da sagrade most preko doline Elbe.

https://p.dw.com/p/EXA6
Pogled na Drezden i stari mostFoto: AP

UNESKO je odlučio da Drezden i dolina Elbe mogu da ostanu na listi svetske kulturne baštine – ali samo još godinu dana, ako se ništa ne promeni. Naime, grad ostaje na „crvenoj listi“ ugroženih dobara kulturne baštine. Razlog je što se na periferiji grada gradi most preko Elbe.

Narušen pogled na grad

Most će imati četiri saobraćajne trake i izgradnja je počela u novembru prošle godine. Prema mišljenju stručnjaka UNESKO-a zakloniće jedinstveni pogled na staro jezgro Drezdena sa Bogorodičinom crkvom, operom Semper i šetalištem pored reke. Zbog odluke da gradi most grad je već 2006. godine stavljen na crvenu listu. Alternativni predlog je bio da se gradi tunel ispod Elbe i Svetka organizacija za nauku i kulturu nema ništa protiv toga. I predsednik Volfgang Tirze zalaže se za tunel i izjavio je da je savezna država već obećala da će nadoknaditi dodatne troškove.

Međutim, prema trenutnom stanju stvari mali su izgledi da se umesto mosta sagradi tunel.

Bdt 15.000 Menschen demonstrieren in Dresden gegen den Bau der Waldschloesschenbruecke und fuer eine Tunnelvariante
Neće most: 15 hiljada građana Drezdena zahtevalo je izgradnju tunelaFoto: AP

Iako je „užasnuta“ odlukom UNESKO-a buduća gradonačelnica Helma Oros (CDU) jasno je saopštila da će izgradnja mosta biti nastavljena:“Nema alternative, niko valjda ne misli da ćemo demontirati napola završeni most“, rekla je Orosova.

Poslednja šansa

Međutim, kancelarka Angela Merkel smatra da rok od godinu dana koji je dao UNESKO predstavlja šansu za razmišljanje. Predstavnik vlade izjavio je da je sada na raspolaganju 12 meseci da se detaljno razmotre sve alternative. Savet za kulturu, koji okuplja sva nemačka kulturna udruženja, smatra da je reč o poslednjoj šansi i poziva nadležne da se najzad dogovore sa UNESKO-om o prihvatljivim alternativama.“Brisanje Drezdena, odnosno doline Elbe, sa liste svetske kulturne baštine predstavljalo bi sramotu ne samo za grad, nego i za celu zemlju“, izjavio je predstavnik Saveta za kulturu.

U svakom slučaju. Do sada samo jedno kulturno dobro izbrisano je sa liste svetske kulturne baštine – jedan nacionalni park u Omanu.