1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Za neke je put ka EU putovanje u smrt

25. avgust 2009.

Prilikom 21-dnevne Odiseje po Sredozemnom moru život je 73 ljudi. Italijanske vlasti su juče pokrenule postupak protiv nepoznatih zbog ubistva iz nehata. Došlo je i do teških optužbi na račun Evropske Unije.

https://p.dw.com/p/JHrM
Obale se ne domognu svi (nedaleko od Malte, maj 2007.)
Obale se ne domognu svi (nedaleko od Malte, maj 2007.)Foto: AP

Italijanski ministar inostranih poslova Franko Fratini ukazao je na specifične probleme Malte. Ova mala država - ostrvo potpuno je preopterećena i nije u stanju da nadgleda svoje teritorijalne vode . Reč je o 250 000 kvadratnih kilometara, što odgovara površini Italije. Fratini je kritikovao i Evropsku uniju zbog toga što ne pomaže Italiji u rešavanju problema sa izbeglicama.

„Ako postoji priliv izbeglica koji nismo u stanju da zaustavimo, jer je reč o ljudima koje jednostavno moramo da zaštitimo, onda je zadatak svih 27 zemalja članica Evropske unije da te ljude prihvate.“

Podnose li sve članice EU teret ovog problema jednako?

Predstavnik komisije Evropske unije reagovao je na optužbe Italije. Već se radi na modusu kojim bi trebalo da se reguliše pravednija raspodela izbeglica. I švedski ministar spoljnih poslova Karl Bild, predsedavajući u Evropskoj uniji, u oktobru namerava da podnese prve predloge za nova pravila za doseljavanje. U Italiji je, međutim, Berluskonijeva vlada na meti teških optužbi. Ovde se smatra da je restriktivna politika prema izbeglicama doprinela tragediji. Od maja su na snazi strožije regulative i prema sporazumu zaključenom sa Libijom brodovi sa izbeglicama koje otkrije italijanska policija odmah se vraćaju u Libiju. Laura Boldrini iz UNHCR-a kaže:

„Više se izbeglice ne prihvataju da bi se potom utvrdilo ko ima pravo na azil. Oni se svi vraćaju, nezavisno od lične situacije. Zato smo veoma zabrinuti pošto smo videli da je 75 odsto izbeglica prošle godine zatražilo azil.“

autori: T. Klajnjunga, M. Veljković

odg. urednik: N. Jakovljević