1. Преминаване към съдържанието
  2. Преминаване към главното меню
  3. Преминаване към други страници на ДВ

България: да си вземеш булка на пазара

29 март 2018

Представете си, че това е единственият начин да си намериш съпруг. Не, не се случва в далечни страни с екзотични култури, а в самата Европа. "Про 7" излъчи репортаж от традиционния пазар за булки в Стара Загора.

https://p.dw.com/p/2vAI0
Bulgarien "Markt der Bräute" - Roma-Frauen suchen Ehemänner
Снимка: picture-alliance/dpa/V. Donev

Тя се казва Роси, скоро е навършила 18 години и ѝ е време да се задоми. Момичето живее в старозагорското село Оризово и е от рода на ромите калайджии. Тази малцинствена група наброява около 18 хиляди души, които са разпръснати из цяла България. Калайджиите живеят по свои собствени правила: младите момичета остават в дома на родителите си докато не се омъжат, предбрачният секс не е позволен, защото на сватбата си трябва да са девствени. Роси и две години по-голямата й сестра Пепа са напуснали училище, когато са били на 15. Прекалено голям е бил рискът те да станат малолетни майки. Двете момичета вече са пълнолетни, но нямат право да работят - не и преди да са се омъжили. Другото условие е съпругът да даде съгласието си жена му да работи. Неомъжените момичета не могат също и да шофират кола - чак след като се задомят получават това право. Често Фейсбук и смартфонът са единственият им прозорец към света, тъй като при ромите калайджии младите неомъжени момичета рядко напускат дома - и никога сами.

"Всичко ни е забранено, никога не можем да оставаме сами. Родителите ни се страхуват да не се срещаме тайно с момчета. Дори когато излизаме само с момичета, майка ни идва с нас - като придружителка", разказва Роси пред камерата на германската телевизия.

Цената на свободата

Но не навсякъде в България това е така, се казва по-нататък в репортажа, който ни отвежда на 300 километра пò на изток, за да ни срещне с една връстница на Роси от Оризово - 18-годишната Лили от Варна. Тя също живее с майка си, но по съвсем други причини - за да икономисва средства. Наемите в морската столица на България не са никак ниски - вървят по около 5 евро на квадратен метър. Лили разказва, че повечето нейни връстници живеят при родителите си чак докато не им се наложи да се преместят в друг град, например за да следват. Щом спести малко пари, 18-годишната студентка по икономика смята да се изнесе и да заживее заедно с приятеля си. Това, че Лили има приятел, не е никакъв проблем за майката на момичето. Точно обратното - тя искрено се радва, че дъщеря ѝ си има приятел. Дори така е по-спокойна за детето си.

В тази връзка в репортажа се припомня, че България е сред страните от ЕС с най-висока престъпност. Малко млади момичета се престрашават късно вечер да излизат сами. Затова шофьорската книжка и колата на майка ѝ са много важни за Лили. Така тя се чувства по-сигурна и по-свободна да излиза. Но тази свобода си има своята цена - един литър бензин в България струва 1,05 евро, което прави горивото скъпо за стандарта в България, се казва още в репортажа. За разлика от Роси от рода на калайджиите, Лили сама може да решава дали да работи или не. Като продавачка в магазин за часовници тя печели около 200 евро на месец, което никак не е зле за България, където средният доход е от порядъка на 570 евро. "Всички мои приятели работят, и аз не искам да бъда изключение. Някак си не е редно на моята възраст да разчитам само на майка ми. Тук става въпрос и за отговорност", казва момичето от Варна.

"Markt der Bräute" - Roma-Frauen suchen Ehemänner
"Всичко ни е забранено, не можем да оставаме сами. Родителите ни се страхуват да не се срещаме с момчета."Снимка: picture-alliance/dpa/V. Donev

Патриархален свят

Обратно към ромите калайджии от Оризово: там работят само мъжете, а в тяхната общност се женят само помежду си. Тази традиция води началото си от векове - с това калайджиите целят да се съхранят като етническа група без чужди влияния. Не са редки и браковете между роднини. Избирането на партньор обикновено става на годишния пазар за булки. А ако девойката е девствена, както се очаква от нея, семейството на жениха плаща добри пари за нейната невинност.

А какво е позволено на момчетата от групата на калайджиите? Исус, който е братовчед на Роси и Пепа, споделя, че може да спи с жени, но накрая трябва да се ожени за калайджийка. В противен случай родителите му ще го изхвърлят от дома.

Във Варна 18-годишната Лили изобщо не може да си представи да води такъв живот. "Това не е нормално в 21-ви век, не го одобрявам", казва студентката, която е излязла да вечеря с приятеля си. Контрастът между двете момичета едва ли може да бъде по-голям: докато Лили от Варна се наслаждава напълно на своето пълнолетие, Роси от Оризово е строго пазена и   държана в изолация. Патриархалният свят на ромите калайджии се отличава с класическо разпределение на ролите. "Така е устроена нашата общност - мъжът изкарва парите, а жената се грижи за него като се прибере вечер - слага масата, прави му салата, сипва му ракия и т.н. По този начин тя изразява уважението си към него", казва бащата на Роси и Пепа.

Традиционно и модерно

При калайджийте и на жените им е позволено да пият алкохол. Но почти никой не го прави - смята се, че пиенето не подхожда на жените. На друго мнение е компанията от Варна - след вечерята Лили и приятелят ѝ ще отидат на бар, където няма да се мине без алкохол. В България консумацията на алкохол е разрешена след навършването на 18-годишна възраст.

В Старозагорско Роси и Пепа се готвят за най-важния ден от годината - пазара за булки. Казват, че родителите им не ги поставят под силен натиск бързо да си намерят мъж. Но много други млади момичета нямат техния късмет и често биват омъжвани насила. Преди да излязат на пазара, Роси и Пепа си боядисват лицата в бяло, като използват подходящ грим. За момичетата с тъмна кожа никой не дава добри пари, казват им циганки, обясняват двете. Две хиляди млади момчета и момичета, кандидати за женитба, се очакват тази година на пазара за булки в отстоящия на 50 километра областен град Стара Загора. Ако двете момичета си намерят подходяща партия, след една седмица семействата им ще се срещнат, за да уговорят всичко. Самите момичета не решават нищо сами. Могат само да се надяват, че този ден ще постави началото на техния нов живот.

ел, аг, галилео, про 7

Прескочи следващия раздел Повече по темата

Повече по темата

Покажи още теми