1. Перейти до змісту
  2. Перейти до головного меню
  3. Перейти до інших проєктів DW

Понад сто митців світу закликали звільнити Олега Сенцова

Світлана Кореновська
13 серпня 2018 р.

Понад 100 кіномитців та інших діячів культури з різних країн виступили із закликом негайно звільнити утримуваного в РФ українського режисера Олега Сенцова. Сенцов голодує вже 92-й день.

https://p.dw.com/p/334Ja
Олег Сенцов (фото з архіву)
Олег Сенцов (фото з архіву)Фото: Reuters/S. Pivovarov

Низка видатних світових діячів культури та мистецтв оприлюднила в понеділок, 13 серпня, у французькому виданні Le Monde заклик терміново звільнити незаконно утримуваного в РФ українського режисера Олега Сенцова.

Серед підписантів заклику: видатний французький режисер Жан-Люк Годар, британський кінорежисер Кен Лоуч, німецька режисерка та сценаристка Маргарете фон Тротта (Margarethe von Trotta), канадський кінорежисер і сценарист Девід Кроненберг, французький режисер Мішель Хазанавичус, міністерка культури Франції Франсуаз Ніссен та інші.

"Кіномитець сьогодні помирає, бо він дисидент", - йдеться в закликові діячів культури та мистецтв, котрі порівнюють Олега Сенцова з в'язнями сумління радянського минулого, переслідуваними комуністичним режимом СРСР. Автори заклику підкреслюють, що Росія судом і ув'язненням Сенцова порушила "міжнародне право і основоположні засади справедливості", переслідуючи людину за політичні переконання і вільне вираження позиції. "Нічого не робити - означає дати Олегові Сенцову померти", - підкреслили митці в колективному закликові.

Нагадаємо, що 10 серпня президент Франції Еммануель Макрон у телефонній розмові з президентом Росії Володимиром Путіним наголосив на важливості того, щоб Росія негайно знайшла гуманітарне вирішення ситуації навколо Олега Сенцова.

Українського режисера утримують у колонії суворого режиму в Ямало-Ненецькому автономному окрузі Росії, відомій як "Білий ведмідь". Олег Сенцов голодує вже 92-й день. Він розпочав свою безстрокову акцію протесту 14 травня з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів у РФ. Сестра і адвокат українського політв'язня раніше повідомляли про значне погіршення стану його здоров'я.

Сенцов голодує 88 днів: стан катастрофічний, обмін не розглядається (09.08.2018)