1. Перейти до змісту
  2. Перейти до головного меню
  3. Перейти до інших проєктів DW

Кучма: Вибори на Донбасі загрожують Мінському процесу

Олена Губар
7 вересня 2018 р.

Вибори ватажків та "депутатів" самопроголошених утворень на Донбасі ставлять під загрозу Мінський процес, заявив представник Києва на переговорах Леонід Кучма. Донецькі сепаратисти призначили нового ватажка.

https://p.dw.com/p/34UhX
Леонід Кучма
Леонід Кучма (Архівне фото)Фото: Sergei Gapon/AFP/Getty Images

Другий президент України, представник країни в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма вважає, що рішення про проведення виборів донецькими та луганськими проросійськими сепаратистами може поставити під загрозу Мінський процес. "Це рішення повністю суперечить Мінським угодам. Це дуже серйозний крок, який може поставити хрест на Мінському процесі", - сказав він у п'ятницю, 7 вересня.

На думку Кучми, це рішення не могло бути ухвалено без узгодження з російською стороною. За його словами, ця постанова "не в інтересах України, не в інтересах Росії, не в інтересах тих, хто бере участь у Мінському процесі". Тому Кучма сподівається, що рішення про проведення виборів може бути переглянуто. "Є ще час, як швидко ухвалили, так швидко можна і скасувати його", - сказав він.

Раніше стало відомо, що "депутати" так званих "народних рад" самопроголошених утворень на Донбасі ухвалили постанову про проведення 11 листопада виборів своїх ватажків та "депутатів". Крім того, донецькі сепаратисти достроково зняли повноваження з екс-"глави" "ДНР" Олександра Захарченка у зв'язку з його загибеллю. Новим виконувачем обов'язків "глави" до проведення виборів призначено представника донецьких сепаратистів на переговорах у Мінську Дениса Пушиліна.

Вбивство Захарченка: що це означає для Мінських угод? (03.09.2018)