1. Idi na sadržaj
  2. Idi na glavnu navigaciju
  3. Idi na ostale ponude DW-a

Budi cool!

Kay-Alexander Scholz
19. juni 2015

Borba s Grčkom ne smije završiti u grexitu. A kako se to ne bi dogodilo potrebno je pregovarati bistrom glavom. Angela Merkel pokazuje kako se to radi, komentira Kay-Alexander Scholz.

https://p.dw.com/p/1FjgF
Foto: picture-alliance/dpa/B. von Jutrczenka

Došlo je do odmjeravanja snaga s Grčkom. U dramatičnom ozračju. Euro je uvijek bio više od samo jedne valute, podsjetila je Angela Merkel u svom obraćanju u četvrtak na ono o čemu se zapravo radi. Naravno da pritom to nije izrekla uzbuđeno poput neke histerične dive - divlje gestikulirajući i pištavim glasom. Već cool, odnosno smireno kao i obično. Na teatar oko visine grčkih mirovina se nije niti obazirala.

Angela Merkel pametno vodi igru

A kao "Lady Cool" je Angela Merkel sve činjenice još jednom iznijela: pet godina solidarnosti, ali zakašnjele reforme. Obveza na provođenje reformi koje Trojka mora potvrditi. Onda tek odluka unutar euroskupine i onda možda ponovno u Bundestagu.

Kay-Alexander Scholz
Kay-Alexander ScholzFoto: DW/S. Eichberg

"Sve se može, kad se hoće!" - izreka koja djeluje poput prodornog pogleda u oči mladih Grka. Poruka između redaka je jasna: "Ne želimo se dalje micati - ne možemo. Dobra volja Nijemaca je potrošena. Sad si ti na potezu. I znam da rado igraš igru tko ima jače živce. Ja mogu čekati!"

Odmjeravanje snaga s Grčkom, međutim, ne smije tako završiti kao vjerojatno najpoznatije odmjeravanje snaga u filmskoj povijesti u "Bilo jednom na Divljem zapadu" - naime krvavo. A simbolična "krv" bi mogla poteći ukoliko europska obitelj tvrdoglavo grčko dijete izbaci van, a ono se bude moralo ponadati da će ga primiti novi roditelji s Dalekog istoka ili s one strane Crnog mora.

Druga braća i sestre bi si to mogli uzeti kao primjer. Po prvi put u povijesti europskog ujedinjenja bi se vozilo u "rikvercu". Imidž Europske unije bi se tako oštetio još više nego što već jest. I posljedice za financijska tržišta Europe u igri globalizacije bi mogle biti dramatične. Prisjetimo se samo na oklade protiv eura na drugoj strani Atlantika.

Nitko ne želi grexit

No, nitko na sreću ne želi grexit, ni Merkel a ni Tsipras. To se jednoglasno može čuti u Berlinu. I za grčkog šefa vlade, a i za kancelarku se sada više radi o tome da se poprilično bez štete izađe iz svega toga. Po koju cijenu za birače će se to dogoditi - o tome se upravo pregovara. Igranje pokera je sastavni dio političkog zanata. Ali i ležernost. Jer, svaka pregrijana odluka bi povećala opasnost od toga da na kraju ipak potekne krv - iako samo u prenesenom smislu. A to se ne smije dogoditi!