1. Idi na sadržaj
  2. Idi na glavnu navigaciju
  3. Idi na ostale ponude DW-a

Pregled pisanja njemacke štampe

4. novembar 2003
https://p.dw.com/p/AXqb

U devedesetim su bili partneri u pregovorima o ratu i miru. Sada se ponovo srecu u sudnici Haškog tribunala. David Owen kao svjedok, Slobodan Miloševic, kao optuženi za ratne zlocine. Ovako clanak o svjedocenju bivšeg mirovnog posrednika Owena pocinje list Süddeutsche Zeitung.

Ono što je Owen rekao teško da se može dopasti bivšem predsjedniku Srbije: Miloševic je, da je htio, mogao zaustaviti rat još 1993. jer je tada imao dovoljno uticaja na bosanske Srbe. Tužilaštvo je ove rijeci primilo sa zadovoljstvom, ali ostalo je još da se dokaže da ljudi u predsjednickoj palati u Beogradu snose dio krivice i za ratne zlocine u u susjednoj državi. Dosada je izvedeno više od dvije stotine svjedoka, a Owen bi moghao biti jedan od odlucujucih. Bivši ministar vanjskih poslova Velike Britanije inece ne važi za nekoga ko se svrstava u red pretjeranih kriticara Miloševica. Nasuprot tome, njemu se uvijek prebacivalo da je bio popustljiv prema Srbima tokom rata. Ni ovoga puta Owen nije htio da do kraja potvrdi navode optužnice. On smatra da Miloševic nikada nije bio rasista, nego samo pragmaticni nacionalista ciji se uticaj na bosanske Srbe smanjio nakon 1993. To je ipak mala utjeha za bivšeg srbijanskog predsjednika. Tužilaštvo polako steže omcu i samo u dva slucaja se pokazalo da je izvelo neuvjerljive svjedoke. Deset svjedoka je teško opteretilo Miloševica. Djela tih razmjera ocito da ostavljaju traga. Osim zdravstvenih problema njegov položaj se posebno pogoršao nakon prestanka posjeta njegove porodice. Njegova supruga Mira se nalazi u bjekstvu jer je optužena za ucešce u ubistvu. Na demonstracijama podrške koje u Hagu organizuju njegove pristalice okuplja se svega 50 do 60 ljudi.

Piše Süddeutsche Zeitung. Neue Züricher Zeitung piše o tome kako se tužilaštvo nadalo kako ce Owenovo svjedocenje baciti i više svjetla na eventualnu Miloševicevu krivicu za masakr u Srebrenici.

Owen je izjavio kako je svijet vjerovao da ce medjunarodne trupe sprijeciti tragedije poput onih koje su se dogodile u Srebrenici. Ali za tako nešto kao i za ranije postizanje mirovnog sporazuma je bilo neophodno da te trupe budu mnogo vece. David Owen je izjavio kako je Miloševic u najmanju ruku mogao svoj doprinos smirivanju situacije u BiH naciniti time da je zaustavio snabdijevanje bosanskih Srba oružjem i naftom. Miloševic nije rasista, tvrdi Owen, što se po njegovom mišljenju ne bi moglo reci za njegovu suprugu Miru. Ona je bila vatreni pobornik etnickog cišcenja, a Miloševic je svoju vlast zasnivao na srpskom nacionalizmu. Owen se takodje prisjetio i preminulog saradnika Cyrusa Vencea s kojim je zajedno vodio pregovore. Vence se cesto žalio kako je Miloševic za pregovarackim stolom govorio jedno, u Beogradu drugo, a da je rukovodstvu bosanskih Srba na Palama ostavljao odriješene ruke. Za Radovana karadžica je Miloševic bio nekrunisani kralj, što se ne bi moglo reci za generala Mladica koji cesto nije slušao naredbe Beograda.

Završava clanak u listu Neue Züricher Zeitung.