Германия: твърди мерки срещу чеченските кланове | Новини и анализи от Европа | DW | 17.05.2019
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Европа

Германия: твърди мерки срещу чеченските кланове

Германската полиция е принудена да предприеме по-твърд подход срещу организираните престъпни групи, действащи на територията на Германия, в това число срещу престъпните чеченски кланове.

Информаците в германските медии за дейността на чуждите престъпни кланове, в това число на чеченски мафиотски организации, бяха забелязани от властите. "Борбата с клановата престъпност е от първостепенно значение за мен", е заявил вътрешният министър Хорст Зеехофер, цитиран от неговия говорител Стив Алтер.

Държавата обявява война на криминалите структури

По разпореждане на министър Зеехофер, Федералната криминална служба (BKA) е разработила специална програма за противодействие на организираната кланова престъпност, която ще изпълнява заедно с полицията. Проблемът се състои в това, че германската конституция делегира правата по охраната на вътрешния ред и сигурността на компетентните органи в отделните 16 провинции. Което ще рече, че Федералната криминална служба не може да се меси в работата на местната полиция.

По думите на министър Зеехофер, въпросната програма съдържа мерки, които ще помогнат на отделните ведомства по места да разследват по-ефективно дейността на престъпните кланове, активни на територията на няколко федерални провинции.

Deutschland Horst Seehofer, Bundesinnenminister in Berlin

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер

"Считам, че сме длъжни да използваме максимално всички ресурси, с които разполагаме в страната. Една правова държава не бива да търпи подобни криминални структури", обяви министърът.

На въпрос на ДВ неговият говорител Стив Алтер съобщи, че под ръководството на BKA е създадена специална група, която ще се занимава с дейността на организираните престъпни групи на преселници от севернокавказките републики. Нейните експерти ще оказват съдействие на местните полицейски органи при разследването на престъпленията, извършвани от така наречената "чеченска мафия" в Германия. Освен това са предвидени и редица административни мерки, добави говорителят, без обаче да навлиза в подробности. Според запознати, става дума основно за издаваните разрешения за пребиваване, както и на лицензите за извършване на търговска дейност. Според германската преса, чеченските кланове са много активни в охранителния бизнес и контролират редица фирми за охрана.

През първите три месеца на тази година Германия е екстрадирала 268 граждани на Русия. Трудно е обаче да се каже колко от тях са с чеченски произход, тъй като статистиката в Германия не дели гражданите на отделните страни и по някакъв друг национален признак. Не е тайна обаче, че по-голямата част от руските граждани, кандидатстващи за убежище в Германия, са преселници от Чечения и Дагестан.

Редакцията препоръчва