Каква е истината за икономическия бум в Полша? | Новини и анализи от Европа | DW | 05.02.2019
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Европа

Каква е истината за икономическия бум в Полша?

Полша изживява икономически бум. А управляващите се опитват да си присвоят заслугата. Само че истината е друга. А и положението в страната съвсем не е толкова розово.

Икономическият бум в Полша може да се види с просто око: търговските центрове са пълни с клиенти, ресторантите, които стават все по-шикозни, са добре посещавани, много хора си позволяват нов автомобил. Като цяло потреблението в страната е високо. В момента Полша е една от европейските страни с най-висок икономически ръст: по данни на Полската статистическа служба, през 2018 полската икономика е нараснала с 5,1%. Само Малта е постигнала по-висок растеж от нея.

Противоречивият образ на шампиона

Положителното развитие се усеща и на трудовия пазар. От 2016 година насам безработицата в Полша е спаднала значително и днес е една от най-ниските в Европа. Това се дължи отчасти на миграцията, но и на успешния бизнес на полските фирми, които са силно ориентирани към Германия и еврозоната. От друга страна недостигът на квалифицирани кадри доведе до ръст на заплатите: през 2018 година те са нараснали средно със 7%. Към това трябва да добавим и повишените от националконсервативната управляваща партия "Право и справедливост" (ПиС) детски надбавки, които подобряват най-вече финансовото положение на домакинствата с по-ниски доходи.

Днес голяма част от нарасналите доходи на поляците отива за потребление. Но това все пак не е достатъчно, за да намали инфлационния натиск. Изглежда хората в Полша започват да пестят малко повече и вече прехвърлят традиционно ниското ниво на пестене. Същевременно стотиците хиляди украински гастарбайтери, които са отскоро в страната, изпращат голяма част от спечелените от тях пари в родината си Украйна.

Образът на днешна Полша като шампион по икономически растеж е доста противоречив. Конюнктурният възход, който управляващите се опитват всячески да припишат за своя заслуга, говори за динамика в развитието на страната. Същевременно обаче Полша все повече се отдалечава от Европа: заради посегателствата срещу съдебната власт за първи път ЕС откри наказателна процедура срещу Варшава. Икономически отличник и политически аутсайдер? Тези два образа не се връзват. 

Всъщност сегашният бум няма почти нищо общо с управлението на ПиС, той е част от успешното конюнктурно развитие на цяла Централна и Източна Европа, което вече достигна апогея си. За 2019 и 2020 се очаква ръстът в Полша да се свие до 3,5 процента. А под повърхността на икономическия бум прозира пагубното влияние на политиката на ПиС върху икономическия климат в страната. Посегателствата срещу правовата държа доведоха до отлив на чужди инвестиции. А икономическият ръст през 2018 година се дължи основно на факта, че държавните институции и близките до властта компании инвестираха солидно - нерядко средства, получени по различни европейски програми. В същото време частните фирми - въпреки добрата конюнктура - почти не инвестираха в ново оборудване. А това е тревожен сигнал и признак за предстоящо забавяне на ръста, тъй като частните инвестиции се смятат за по-продуктивни. 

Проблемите пред Полша

Според критиците на правителството, тревожно е и друго: това, че вместо управляващите да използват икономическия възход, за да натрупат излишъци, те увеличават социалните разходи и по този начин застрашават стабилността на бюджета. Що се отнася до спора с Брюксел относно върховенството на закона,  полското правителство може да се окаже в средносрочен план и с орязани структурни помощи от ЕС.

Пределно ясно е, че икономическото положение ще се отрази на изборните нагласи на парламентарния вот в Полша предстоящата есен. Вярно, че ПиС е все така популярна сред избирателите, но пък една силна опозиционна коалиция би могла да я победи. Особено ако продължат политическите скандали около управляващите. Така например лидерът на ПиС Ярослав Качински е подозиран в измама около един строителен проект, а няколко души от близкото обкръжение на военното министерство бяха задържани по обвинения в корупция.

На този фон за управляващите в Полша е много важно да накарат избирателите да повярват, че сегашният икономически възход се дължи именно на тях. Още повече, че през тази година се очаква икономиката да се представи по-скромно.