Митът за рекордните военни разходи на САЩ | Новини и анализи по международни теми | DW | 04.01.2019
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

От света

Митът за рекордните военни разходи на САЩ

Тръмп отново се скара на европейците заради НАТО - не били плащали достатъчно. Мит е обаче, че военният бюджет на Тръмп е рекордно висок: оказва се, че в него са скрити и много разходи, които нямат нищо общо с отбраната.

Мит е, че европейците не плащат достатъчно за НАТО. В касата на отбранителния съюз те внасят 240 милиарда долара, а САЩ – едва 30 милиарда. Военният бюджет на САЩ стъпва върху всевъзможни счетоводни трикове и служи на президента Тръмп главно за оказване на натиск върху европейците, пише Хауке Фридрихс във въведението към статията си, публикувана в германския седмичник Ди Цайт. Ето по-важното от тази много интересна публикация:

716 милиарда долара – на толкова възлиза военният бюджет на САЩ за тази година. Президентът Доналд Тръмп се самопохвали с рекордните разходи за отбрана и нарече тази инвестиция "историческа" и "небивала военна инвестиция" в съвременната история на страната.

Редакцията препоръчва

Но цялата шумотевица около рекордния военен бюджет е просто поредното шоу на Доналд Тръмп. Да, в абсолютни числа тези разходи за въоръжаване изглеждат грандиозни. Но подложен на един по-сериозен анализ, военният бюджет на американския президент се оказва една голяма игра с числата, която очевидно има за цел най-вече да притисне европейските съюзници на САЩ.

Митове и легенди, разказвани от Тръмп  

Според германския политолог Йоханес Тим, който следи внимателно случващото се отвъд океана, военният бюджет на Тръмп не поставя никакъв рекорд: „Като процент от БВП разходите за отбрана не са най-високите в историята. По време на Студената война, например, те са били много по-високи", обяснява Тим. Ако приспаднем инфлацията, дори първите три военни бюджета на Барак Обама са по-високи от сегашния на Тръмп. Също и Центърът за стратегически и бюджетни оценки, един независим мозъчен тръст във Вашингтон, оценява твърденията за рекорден военен бюджет като неоснователни.

И все пак: разходите на САЩ за отбрана в абсолютни цифри са някъде около половината от парите, които се отделят по цял свят за тази цел. Тъкмо това дава основание на президента Тръмп да твърди, че вътре в НАТО разходите са разпределени несправедливо. Както е известно, още от началото на мандата си той настоява европейците (и особено Германия) да увеличат военните си разходи. В същото време той неправомерно смесва две различни теми, критикувайки Германия едновременно и заради големия излишък във външнотърговския ѝ баланс. Но това изобщо не е случайно, тъй като Доналд Тръмп всъщност се интересува главно от външнотърговския баланс на САЩ с ЕС.

По отношение на отбранителния бюджет Тръмп се позовава на една договореност вътре в НАТО, която датира още отпреди неговото президентство. През 2014 година държавите-членки се договориха, че в дългосрочна перспектива ще увеличат военните си бюджети до два процента от БВП. Засега повечето страни от НАТО още са далеч от тази цел. Германия, например, през 2018 година похарчи за отбрана 38,5 милиарда евро, а за да покрие нормата от 2% би трябвало да изразходва почти 80 милиарда. В момента отбранителният бюджет възлиза на 1,3% от БВП, а до 2024 година трябва да стигне до 1,5%.

Скрити разходи за други цели

САЩ отдавна са покрили тази норма. Техният отбранителен бюджет е 3,1% от БВП. Но веднага трябва да се направи една много важна уговорка: в американския военен бюджет непрекъснато попадат разходи, които нямат нищо общо с отбраната.

Afghanistan Luftwaffe

Анализатори: твърденията на Тръмп, че европейците внасяли малко в НАТО, са неоснователни

Миналата година, например, три милиарда долара от бюджета на Пентагона отидоха за гранична охрана. Близо 8 милиарда бяха изхарчени за „други дейности, свързани с отбраната" – и по-точно за ФБР и за службите за национална сигурност. Друга част от бюджета на Пентагона се вля в пенсионните фондове на ЦРУ, тоест – в полза на пенсионирани агенти на американското външно разузнаване. Всичко това изобщо не е свързано с отбраната – така, както тя се дефинира според договореностите в НАТО.

Освен това американците харчат десетки милиарди за своето военно присъствие в различни региони по света, които нямат нищо общо с ангажимента им към НАТО. Участието на САЩ (под една или друга форма) във въоръжените конфликти в Афганистан, Ирак и Сирия струваше 65 милиарда долара през миналата година. В същото време за отбраната на територията на НАТО Вашингтон дава едва 30 милиарда долара – което представлява само пет на сто от бюджета на Пентагона. Останалите 95% отиват за дейности, несвързани с НАТО, показват изчисленията на експертите от Института за стратегически изследвания в Лондон. Срещу 30-те милиарда долара, които САЩ внасят в Северноатлантическата организация, стои сумата от 240 милиарда долара – толкова внасят европейците. Когато направим тази съпоставка, веднага се вижда, че призивите на Тръмп към европейците да плащат повече са неоснователни.

Европейците - под натиск

„Като огледаме числата вече никой не бива да твърди, че военният бюджет на САЩ е толкова висок, само защото европейците не плащат достатъчно", казва политологът Тим пред Ди Цайт.

С други думи, за Тръмп е важно най-вече едно: да увеличи натиска върху ЕС в търговския спор, заключава в края на статията си Хауке Фридрихс.