Ακολουθώντας τα χνάρια του Γκαίτε

«Γκαίτε: Ο Μετασχηματισμός του Κόσμου»

Αυτός είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης που είναι αφιερωμένη στον Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε στην Ομοσπονδιακή Αίθουσα Τέχνης της Βόννης. Μια αναδρομή στην πορεία του Γερμανού ποιητή, δραματουργού, μυθιστοριογράφου, διανοητή με τεράστια συμβολή στην ιστορία του πολιτισμού παγκοσμίως. Μια πολυσχιδής προσωπικότητα, ένα ανήσυχο πνεύμα και πολλά έργα που επηρέασαν τις μεταγενέστερες γενιές.

Ακολουθώντας τα χνάρια του Γκαίτε

Κορυφαίος εκπρόσωπος των γερμανικών γραμμάτων

Φρανκφούρτη, Λειψία, Βαϊμάρη. Τρεις πόλεις που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πνεύματος και του έργου του Γκαίτε. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Φρανκφούρτη, σπούδασε στη Λειψία, έδρασε και πέθανε στη Βαϊμάρη. Στη φωτογραφία, ο Γκαίτε όπως τον ζωγράφισε εν έτει 1826 ο Χάινριχ Κρίστοφ Κόλμπε.

Ακολουθώντας τα χνάρια του Γκαίτε

Χρέη υπουργού

Μια όχι και τόσο γνωστή στο ευρύ κοινό πτυχή της ζωής του Γκαίτε ήταν ότι σε ηλικία 26 ετών ο Δούκας Χέρτσογκ Κάρολος Αύγουστος της Βαϊμάρης τον έχρισε υπουργό στην αυλή του. Στόχος της υπουργικής θητείας του ήταν να βάλει τάξη στον δημόσιο προϋπολογισμό που βαρυνόταν με χρέη. Εφήρμοσε ριζοσπαστικά για την εποχή μέτρα, όπως η δραστική μείωση των ενόπλων δυνάμεων.

Ακολουθώντας τα χνάρια του Γκαίτε

Γκαίτε, ο κλασικός

Γκαίτε και Σίλλερ. Δύο ασυμβίβασμα πνεύματα. Και δύο καλοί φίλοι μέχρι τέλους, παρά τους διαφορετικούς χαρακτήρες τους. Με την παράλληλη πορεία τους καθόρισαν το κίνημα που μέχρι σήμερα είναι γνωστό ως «κλασικισμός της Βαϊμάρης». Η επιρροή του ενός στον άλλον ήταν έντονη. Ο Γκαίτε είχε πει ότι ο Σίλλερ «τον έκανε ποιητή».

Ακολουθώντας τα χνάρια του Γκαίτε

Ο Γκαίτε και το θέατρο

Ο «Φάουστ», το μεγαλειώδες έργο του Γκαίτε, αποτελεί ένα από τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας δραματουργίας. Η σχέση του με το θέατρο ξεκίνησε ερασιτεχνικά και κατέληξε σε μια από τις βασικές του δραστηριότητες. Ο Γκαίτε πέρα από εξαιρετικός θεατρικός συγγραφέας διετέλεσε επίσης για πάνω από 20 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής δύο ιστορικών θεάτρων της Βαϊμάρης.

Ακολουθώντας τα χνάρια του Γκαίτε

Γκαίτε ο φυσικός επιστήμονας

Εκτός από Νομική ο Γκαίτε είχε κάνει και σπουδές γεωλογίας, βοτανικής και μεταλλειολογίας σε μια προσπάθεια να κατανοήσει σε βάθος τον κόσμο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε για τη βοτανική και κυρίως της μετατορφώσεις των φυτών σε διάφορα στάδια της εξέλιξής τους.

Ακολουθώντας τα χνάρια του Γκαίτε

Η τέχνη της κηπουρικής αλά Γκαίτε

Ο Γκαίτε πέρα από όλα τα άλλα λάτρευε τα λουλούδια και περνούσε πολλές ώρες ασχολούμενος με την κηπουρική. Στην έκθεση για τον Γκαίτε που παρουσιάζεται στην Βόννη η οροφή του μουσείου έχει μετατραπεί σε έναν ολάνθιστο κήπο, φτιαγμένο βάσει των πρωτότυπων σχεδίων του Γκαίτε.

Ακολουθήστε μας

Albanian Shqip

Amharic አማርኛ

Arabic العربية

Bengali বাংলা

Bosnian B/H/S

Bulgarian Български

Chinese (Simplified) 简

Chinese (Traditional) 繁

Croatian Hrvatski

Dari دری

English English

French Français

German Deutsch

Greek Ελληνικά

Hausa Hausa

Hindi हिन्दी

Indonesian Indonesia

Kiswahili Kiswahili

Macedonian Македонски

Pashto پښتو

Persian فارسی

Polish Polski

Portuguese Português para África

Portuguese Português do Brasil

Romanian Română

Russian Русский

Serbian Српски/Srpski

Spanish Español

Turkish Türkçe

Ukrainian Українська

Urdu اردو