Deset činjenica o Filmskom festivalu u Cannesu | TEME | DW | 14.05.2019
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

TEME

Deset činjenica o Filmskom festivalu u Cannesu

Na ovogodišnje izdanje najvažnijeg filmskog festivala svijeta stižu velika imena – na Azurnoj obali će biti Quentin Tarantino, Pedro Almodóvar, Alain Delon i brojni drugi.

1. Otvaranje festivala

Festival se otvara 14. svibnja projekcijom filma američke ikone neovisne produkcije Jima Jarmusha. Filmom "The Dead Don't Die" Jarmush predstavlja ne baš sasvim ozbiljan zombie-film. Billy Murray i Adam Driver glume policijski par koji se suočava s gomilom krvavih vampira. U satiričnom hororu Jima Jarmusha nastupaju i Tilda Swinton i Danny Glover kao i glazbeni veterani Iggy Pop i Tom Waits. Na crvenom tepihu bi dakle na ceremoniji svečanog otvaranja mogla biti gužva.

2. Natjecateljski program

U natjecateljskom programu za Zlatnu palmu se utrkuje i dvadeset drugih filmova. Festival će kao i uvijek ugostiti velika imena, stalne goste iz prethodnih godina, ali i nekoliko novih lica. Španjolski velemajstor Pedro Almodovar prezentira svoju novu melodramu, iz Belgije stižu dvostruki dobitnici Zlatne palme Jean-Pierre i Luc Dardenne. Iz Velike Britanije stiže veteran Ken Loach, iz SAD-a Terennce Malick, iz Kanade redateljsko „čudo od djeteta" Xavier Dolan. Francuska ovaj put, s izuzetkom Abdellatif Kechichea, ima malo poznatih imena. U konkurenciji su još filmovi iz Kine i Južne Koreje, Brazila i Palestine.

3. Quentin Tarantino

Quentin Tarantino

Quentin Tarantino

Samo nekoliko dana uoči početka festivala organizatori su puni ponosa mogli izvijestiti o dugo očekivanom filmu redateljske zvijezde Quentina Tarantina. Njegov novi ep "Once Upon a Time in Hollywood" završen je navodno tek proteklih dana. Leonardo DiCaprio, Brad Pitt i Margot Robbie imaju glavne uloge u drami čija se radnja zbiva u kasnim 60-tim godinama i vrti se oko Hollywooda u vrijeme hipi-pokreta.

4. Nijemci

Francuskom susjedu je tradicionalno teško u Cannesu. Njemačke redateljice i redatelji rijetko dobiju pozivnicu filmskih radnika s Azurne obale. Utrka za Zlatnu palmu 2019. godine se dakle ponovo odvija bez njemačkih redatelja. No, u natjecateljskom programu 2019. godine ipak ima (barem) novca iz Njemačke: četiri koprodukcije su nastale njemačkim sufinanciranjem. Film na njemačkom jeziku je ipak prisutan jer je pozivnicu za natjecateljski program dobila Austrijanka Jessica Hauser sa svojim uratkom "Little Joe". U popratnim programima će biti prikazan i film Wernera Herzoga "Family Romance, LLC", koji je snimio u Japanu s amaterskim glumcima.

5. Žiri

Meksički redatelj Alejandro González Iñárritu je ove godine na čelu žirija, kojeg čine poznata imena, i koji će 25. svibnja proglasiti dobitnika Zlatne palme. U žiriji su još glumica Elle Fanning (USA) i Maimouna N'Diaye (Burkina Faso) kao i niz poznatih redatelja: Alice Rohrwacher (Italien), Enki Bilal i Robin Campillo iz Francuske, Kelly Reichardt (USA) i Grk Yorgos Lanthimos.

6. Popratni i specijalni programi

I Cannes ima svoj prateći program i posebne projekcije gdje sve novo iz svijeta filma biva prikazano, a što iz raznih razloga nije u konkurenciji za Zlatnu palmu. Svjetsku premijeru će ovdje primjerice doživjeti film Eltona Johna "Rocket Man". I novi film veterana Clauda Leloucha "Les plus belles années d'une vie" s legendarnim glumačkim parom Anouk Aimee i Jean-Louis Trintignantom. U pratećem programu će biti prikazani filmovi poznatih redatelja poput Brune Dumonta i Christopha Honoréa.

7. Zlatna Palama za životno djelo

Zlatna Palma za životno djelo ove godine ide u ruke glumačke ikone Alaina Delona. Rođen 1935. Godine, Delon je u svijetu filma prisutan od kasnih 50-tih godina od kada je snimio više od 80 filmova. On spada među najveće glumce europske kinematografije. Među njegove najveće uspjehe se ubrajaju filmovi "Purple Noon", "The Godson" i "Leopard". Nagrada se dodjeljuje za "fantastičnu prisutnost legendarnog glumca u povijesti filma", priopćio je Festival.

8. Sukob oko Netflixa

Festival na Azurnoj obali je posljednjih godina postao predvodnik u borbi protiv sudjelovanja Netflix-ovih filmova u Cannesu. Za razliku od festivala u Berlinu i Veneciji, u Cannesu se ne prikazuju produkcije koje nakon prezentacije na festivalu neće krenuti u kino-distribuciju. U Cannesu ovo smatraju izrazom solidarnosti s kinom. Tako pozivnicu u Cannesu nisu dobili novi filmovi režisera kao što su Martin Scorsese ili Steven Soderberg. Izvan konkurencije su dva dijela nove serije i u Hollywoodu popularnog Danca Nicolas Winding Refn "To Old to Die Young" koje producira Amazon.

9. Žene

"Velika feministička ofenziva" – tako je jedan njemački dnevni list u ne baš sasvim ozbiljnom tonu opisao činjenicu da će ove godine u natjecateljskoj konkurenciji biti četiri filma iza kojih stoje žene. Za prilike u Cannesu je to - mnogo. Šefovi Festivala se u ovom pogledu proteklih godina nisu baš proslavili. U Cannesu, koji slovi za „muški klub", to bi se, kako se narugao njemački Süddeutsche Zeitung, moglo označiti kao napredak. Osim Austrijanke Jessice Hausner u natjecateljskoj konkurenciji su još francuske redateljice Mat Diop, Céline Sciamma i Justine Triet.

10. Film za kraj

Novi film uspješnog redateljskog dvojca Olivier Nakacha i Erica Toledana "The Specials" mogao bi izazvati veliko zanimanje. Osim profesionalaca Vincenta Cassela i Reda Kateba u filmu sudjeluje i veliki broj amatera. U ovoj komediji je riječ o autističnim mladim osobama. Dvojac Nakache/Toledano je 2011. godine s "Nedodirljivima" napravio svjetski hit, a prije dvije godine su snimili "Le Sens de la fête".

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Preporuka uredništva