Premijera "Troje" u Berlinu | TEME | DW | 10.05.2004
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

TEME

Premijera "Troje" u Berlinu

Rijetki su gimnazijalci koji još uvijek rado čitaju Homerove spjevove, ali na sreću ili nesreću po profesore povijesti, Hollywood uvijek iznova otkriva čaroliju antičke tragedije. Antika i borba dobra protiv zla opet je aktualna pa se tako i režiser njemačkog porijekla Wolfgang Petersens prihvatio najantičkijeg od svih antičkih mitova, o ljubavi koja je postala povodom za rat za povratak časti i koji je okupio sve tadašnje antičke heroje u bitku za Troju.

"Troja" je opet došla u Berlin - kažemo opet jer taj je grad dugo vremena bio mjesto gdje je Heinrich Schliemann izložio Priamovo blago iz Troje koju je upravo on pronašao na području današne Turske. Veći dio tog blaga danas je u Rusiji ali u Berlinu je ove subote osvanuo nalaz kojeg Schliemann nikad nije pronašao i pitanje je da li je ikad i postojalo: Trojanski konj, skrovište za grčke borce sa kojim su konačno prodrjeli u utvrđen grad i u osveti za otmicu Helene, sravnali Troju sa zemljom. No ovaj, 11 tona težak konj samo izgleda kao da je od drveta jer je od čelika i stakloplastike i nakon snimanja u Meksiku i na Malti, trojanski konj je donešen u Berlin na svjetsku premijeru filma "Troje": "Takva priča kao što je Troja je i veoma europska priča. A imamo i veoma mnogo europskih glumaca tako da sve to skupa ima smisla."

objašnjava Wolfgang Petersen kojeg se možete sjetiti i po filmu "Podmornica". Rat grčke Sparte i Troje okupio je heroje, Petersenov film "Troja" okupio je zvijezde - poput Peter o'Toola , Orlanda Blooma ali najviše vrištanja izazvao je dakako on - Brad Pitt Ili u filmu, Ahil koji uzbuđuje ženska srca kao pravi Spartažanin - dakle sa ne baš previše tekstila na sebi. A za ulogu poput Ahila, izavio je Pitt, je i postao to što jest jer ovaj film je prava mješavina gigantskih prizora rata i veoma intimnih, osobnih trenutaka.

Homerov spjev obuhvaća razdoblje od 10 godina - režiser Petersen je doduše potrošio gotovo 200 milijuna dolara ali čitava radnja sažeta je u samo dva tjedna. Uopće, mnogo toga je izbačeno ali Petersen je uvjeren - Homer bi učinio isto na njegovom mjestu:

"Mislim da bi Homer, koji je izvlačio ono što je najnapetije, što je najzabavnije, što je najbolje za njegovu publiku prije 3000 godina. Da je on morao napraviti film koji traje 2 i pol sata, vjerojatno bi i on učinio slično i sigurno bi nam rekao; djeco, zaboravite na Bogove."

Dakako, kako bi izgledao film kojeg bi snimio Homer - podsjetimo, on je navodno bio slijep - teško je reći, ali Petersen je uvjeren kako i Ilijada ima i političkih veza sa današnjicom, o supersili kojoj je povrijeđen ponos. A iako nema bogova, ima zvjezda koje su i same bile zaneseni prizorima filma u kojem su glumili poput Helene - odnosno njemačke glumice Diane Kruger:

"Najljepši moment bio je kada smo u prvom prizoru po prvi puta ulazili u Troju: otvaraju se ta vrata, masa koja baca ružine latice na nas i Orlando i ja smo se pogledali i to je bilo, skoro kao sada na premijeri, to vas doista ostavlja bez daha."