Almanlar BP'yi neden boykot edemedi? | Almanya | DW | 02.08.2010
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Almanya

Almanlar BP'yi neden boykot edemedi?

Meksika Körfezi'ndeki çevre felaketinin sorumlusu olan BP birçok ülkede boykot ve protestoların hedefinde. Almanya’da ise “Aral” markası, BP’nin can simidi oldu.

Pelikan Ölpest Öl Golf von Mexiko

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'ndeki tek BP benzin istasyonu Dortmund şehrindeki Bundesstrasse sokağı üzerinde. İstasyondaki yakıt pompalarının çoğu müşteri bekliyor.

Sürücüler, mecbur kalmadıkça bu istasyona uğramamayı tercih ediyor. Bu sürücülerden biri de Werner Hoff.

Büyük petrol zincirlerine dâhil olmayan, bağımsız istasyonlardan benzin almayı tercih eden Hoff, ''BP'nin yol açtığı felâket çok kötü, tıpkı daha önce Shell firmasının petrol sondaj kulesinin batması gibi. Ben ilkesel olarak Shell'i hâlâ protesto ediyorum. Ve BP'yi de aynı şekilde protesto etmeye devam edeceğim" diyor.

Ancak Werner Hoff da diğer birçok Alman sürücü gibi, bu bağımsız benzin istasyonlarının, yakıtın büyük bir bölümünü Gelsenkirchen'deki BP rafinerisinden temin ettiklerini bilmiyor.

Bu bilgi eksikliği, Jürgen Ortmüller gibi birçok çevrecinin protesto çağrılarının karşılıksız kalmasına yol açıyor. Kurucularından olduğu hayvanları koruma platformuyla bugüne değin birçok petrol felaketinde kuşları kurtaran Ortmüller, şimdi de Almanları, BP’nin bir markası olan “Aral” benzin istasyonlarını boykot etmeye çağırıyor:

''Almanya'daki neredeyse sayısı 2 bin 400'e varan Aral benzin istasyonunun BP’ye ait olduğu maalesef bilinmiyor. BP, bu son çevre felaketinde, hayvanları koruma gibi birçok konuda sorumluluk üstlenmediği için, biz de Mayıs ayı sonunda boykot çağrısı yaptık.''

''Aral'ın BP'e ait olduğunu bilen Alman çok az''

Aral işletmesinin Bochum'daki yönetim merkezi önünde gösterilerde bulunan çevre örgütü Greenpeace de aynı görüşte. Ancak bu gösteriler Almanya da birer istisna denilebilir.

Aral'ın Almanya'daki imajı Meksika Körfezi'ndeki çevre felâketine rağmen hiçbir şekilde zedelenmemiş durumda. Piyasa araştırmacısı Holger Geißler şöyle konuşuyor:

Deutschland Benzin Normalbenzin Aral

''Bu durumu kamuoyundaki hassaslığa ve itinaya bakarak da görebiliriz. Çevre felâketi üzerine ne kadar sık konuşuluyor, ne kadar ciddi tartışılıyor…Ama medyadaki bu tartışmalarda Aral'dan BP kadar sık bahsedilmiyor, Aral'ın adı geçmiyor. Aral'ın BP'ye ait olduğunu Bochum'daki Aral yönetim merkezi dışında çok az Alman biliyor.''

Aral'ın Bochum şehrindeki yönetim merkezi de yaşanan çevre felaketinden Aral'ın pek etkilenmediğini doğruluyor. Şirketin sözcüsü Aral'ın son aylardaki cirosunun sabit kaldığını oysa BP benzin istasyonlarının büyük zarara uğradığını belirtiyor.

Piyasa araştırmacısı Holger Geißler, Meksika Körfezi’nin tabanındaki petrol kuyusundaki sızıntıyı durduran kapak, birkaç ay daha petrol sızdırmazsa, Aral'ın bu tartışmaların içine çekilmeden kurtulabileceğine inanıyor.

© Deutsche Welle Türkçe


Michael Westerhoff / Çeviren: Başak Demir

Editör: Ayhan Şimşek