Türkiye: İran'la PKK'ya yönelik operasyon sürecek | Türkiye | DW | 20.03.2019
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Türkiye

Türkiye: İran'la PKK'ya yönelik operasyon sürecek

Türkiye ve İran'ın, haftabaşında PKK'ya yönelik başlattığı eş zamanlı operasyonların devam edeceği açıklandı. Türk İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasında operasyonların "bir süre" daha devam edeceği belirtildi.

Türkiye ve İran'ın PKK'ya yönelik eş zamanlı operasyonlara devam etme konusunda anlaştığı belirtildi. Türkiye İçişleri Bakanlığı, operasyonlara bir süre daha devam edileceğini duyurdu. Açıklama İran ile koordinasyon amacıyla yürütülen telefon görüşmelerinin ardından yapıldı.

İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, İran İçişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Zülfikari ile yaptığı görüşmede eş zamanlı operasyonlarda gelinen noktadan duyulan memnuniyet dile getirildi. Görüşmede, bölgedeki gruplara ve uyuşturucu kaçakçılarına karşı mücadele doğrultusunda yürütülen iş birliğinin iki ülke halkının huzuru için önemli olduğu vurgulandı. 

Operasyon hakkında bir görüşme de Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin ile İran Sınır Muhafızları Komutanı Tuğgeneral Kasım Rizai arasında gerçekleştirildi. İki komutanın operasyonun bir süre daha devam etmesi kararı aldığı açıklandı.

İki ülke tarafından düzenlenen eş zamanlı operasyon 18 Mart'ta başlamıştı. 

İran'dan operasyon açıklaması 

Türkiye İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasından birkaç saat sonra İran Silahlı Kuvvetleri tarafından bir açıklama yapıldı. İran'ın Tasnim haber ajansına konuşan ordu sözcüsü Abdülfazıl Şekerci, Türk askerleri ile ortak olarak bir operasyon düzenlenmediğini söyledi. Şekerci, "İran silahlı güçleri Türk ordusu ile sınır bölgesinde ortak bir operasyon düzenlenmedi" ifadesini kullandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise Pazartesi günü İran ile PKK'ya ortak operasyon düzenlendiğini duyurmuştu. Ancak bu açıklamadan birkaç saat sonra İran, ortak operasyon düzenlendiği yönündeki haberi yalanlamıştı. Yarı resmi Fars Haber Ajansı'na konuşan İran ordusundan bir yetkili "Türk ordusu PKK'ya operasyon yaptı ama İran silahlı kuvvetleri bu operasyonun bir parçası değildi" demişti.

İHA,rtr/ÖA,JD

© Deutsche Welle Türkçe

 

Önerdiğimiz linkler