Німеччина – країна винаходів. Однак зиск отримують інші | Політика й економіка | DW | 05.04.2009
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Політика й економіка

Німеччина – країна винаходів. Однак зиск отримують інші

Інновації – це основа добробуту Німеччини. З цим згодні всі. Щоправда, попри те, що чимало геніального винаходять саме німці, на ринок їхні винаходи виводять зовсім інші країни, отримуючи від цього прямий зиск.

Перелік втрачених шансів дуже довгий – МР3-плеєр, факс, автомобілі з гібридним двигуном. Потенціал цих інновацій німецьких винахідників на батьківщині не розгледіли, проекти зникли в шухлядах, де вони вкрилися пилом, а гроші на цьому заробили інші.

Експерти втішають: мовляв, на момент нібито втрачених шансів у Німеччини не було можливостей успішно реалізувати ці ноу-хау. Адже йдеться головним чином про товари широкого вжитку, які в Азії виготовляються зі значно меншими затратами, ніж у Німеччині. Крім того, ліцензійні збори за продані за кордон патенти зазвичай приносять непогані доходи. Приміром, науково-дослідний інститут імені Фраунгофера щороку заробляє на ліцензійних виплатах за технологію МР3-плеєра близько 70 мільйонів євро.

Криза, але не інноваційна

Чи поменшало інновацій у часи економічної кризи? «Ні, ми цього не помічаємо! Гадаю, навпаки, промисловість переконана, що у період спаду виробництва винаходити щось нове просто необхідно, аби вижити», - каже президент Німецького патентного бюро Юрґен Шаде. Німеччина добре відома своїм винахідницьким потенціалом. «Ми граємо в першій лізі – разом із США, Японією та іншими. У певних галузях ми не посідаємо перших позицій, зате в деяких – попереду. Звісно, є випадки, коли Німеччина втрачає шанси, однак, як правило, вони все ж таки використовуються», - розповідає Шаде.

Покоління винахідників

Аби реалізовувати німецькі винаходи саме в Німеччині і таким чином заробляти на цьому подвійні прибутки, науковці та підприємці мають тісніше співпрацювати, переконані експерти. І ця взаємна комунікація має починатися вже у школі. Дітей намагаються навчати так, щоб вони усвідомлювали, як можна своїми власними ідеями досягти чогось. Держава приділяє цьому аспекту чимало уваги, аби виховувати покоління винахідників.

Вольфґанґ Дік / Христина Ніколайчук

Редактор: Анна Філіпп