1. Idi na sadržaj
  2. Idi na glavnu navigaciju
  3. Idi na ostale ponude DW-a

Od 2007. čak 76 mladih u Belgiji eutanazirano

Alen Legović, Bruxelles31. ožujka 2009

Prema rezultatima jedne studije u protekle dvije godine u Belgiji je unutoč zabrane eutanazije pomoć pri umiranju dobilo 76 osoba koje još nisu bile punoljetne.

https://p.dw.com/p/HNJ3
Eutanazija je u Belgiji dozvoljena od 2002.
Eutanazija je u Belgiji dozvoljena od 2002.Foto: AP

Jedna trećina je dobila smrtonosne lijekove, prenosi belgijski list „Le Soir“, pozivajući se na studiju koju je proveo stručni časopis „American Journal of Critical Care“. U ostalim slučajevima eutanazije liječnici i bolničko osoblje prekinulo je mjere održavanja mladih ljudi na životu ili je dalo sredstva za smirenje ili lijekove protiv bolova.

Belgijske novine „Le Soir“ provele su studiju ispitivanja 141 medicinskog radnika i njegovatelja u pet belgijskih klinika na odjelima intenzivne njege za djecu i mlade. U 90 posto slučajeva osoblje je odgovorilo kako bi eutanazija trebala biti dozvoljena i za djecu i maloljetnike. Belgija je 2002. godine kao druga zemlja na svijetu nakon Nizozemske uvela pravo na pomoć pri umiranju za punoljetne pacijente, a pri tome je uvjet da je bolest neizlječiva te da je pacijent više puta izrazio želju da umre.

Od 2002. godine do danas u Belgiji je pravo na eutanaziju iskoritilo je oko 2.700 bolesnika.