1. Idi na sadržaj
  2. Idi na glavnu navigaciju
  3. Idi na ostale ponude DW-a

Oprečne reakcije na Petraeusov izvještaj

DW, Reuters11. rujna 2007

Izvještaj zapovjednika američkih trupa u Iraku, generala Petraeusa, i njegovi prijedlozi za daljnji postupak naišli su na oprečne reakcije u Iraku. Jedni vide prednosti, drugi nedostatke.

https://p.dw.com/p/BelU
Bombaški napad u Bagdadu prošlog tjedna. (AP Photo/ Karim Kadim)Foto: AP

Dok su jedni za povlačenje svih američkih vojnika odmah, drugi izražavaju uvjerenje da bi to zemlju vodilo u katastrofu. Jedni misle da bi to iračkoj policiji i vojsci pružilo mogućnost da se sama brine za sigurnost. Drugi očekuju da bi povlačenje Amerikanaca omogućilo i politički i gospodarski oporavak zemlje.

Njemački kršćanskodemokratski političar Joachim Hörster strahuje da bi povlačenje imalo negativne posljedice:

«Nema nikoga tko si u ovom trenutku može predočiti kako bi u Iraku stvari izgledale ako bi američke trupe napustile tu zemlju. Nitko ne zna kakve bi posljedice bile ako bi se to dogodilo u roku od godinu dana. Najveći broj žrtava u Iraku posljedica je međusobnih sukoba muslimana. Dakle, glavni je problem u biti što bi se međusobno sukobile pojedine skupine stanovništva, a kako bi to završilo kad bi se američke trupe potpuno povukle, to si ne želim ni zamisliti.»

Stručnjak vašingtonskog National War Collega Gebhard Schweigler misli da su preporuke koje je Petraeus izrekao zapravo dogovorene s vladom:

«Naravno, on radi po nalogu Bijele kuće, ovaj rat se vodi po nalogu Predsjednika, koji je naravno i vrhovni zapovjednik, zbog toga se ne treba uzrujavati. Pitanje je, je li izvještaj iskrivljen, ako je nastao unatoč drukčijim spoznajama generala, a to se vjerojatno ne može reći.»