Анкета: Клинтон или Трамп? За кого би гласале Македонците

Ги прашавме граѓаните на Скопје кому би го дале својот глас доколку би имале право да гласаат на изборите во САД. Според одговорите, битката меѓу Клинтон и Трамп би била тесна и во Македонија.

Кога би се прашувале македонските граѓани на изборите во САД би победил(а)...? Малата анкета која ја спроведовме на улиците на Скопје покажува дека длабоката поделеност околу двајцата кандидати е актуелна и илјадници километри подалеку. Во повеќето западно-европски земји, Клинтон е изразит фаворит во однос на ривалот од републиканската партија. Анкетата која ја спроведе весникот „Ди Цајт“, на пример, покажа дека во Германија над 70 проценти од испитаниците би гласале за Хилари Клинтон. Во Источна Европа и на Балканот, ситуацијата е малку поинаква, и таму Трамп добива значително поголема поддршка. 

Now live
04:37 минути
Сите содржини | 08.11.2016

Клинтон или Трамп? За кого би гласале Македонците

Следете нѐ