БиХ- Босна и Херцеговина

Држава во југоисточна Европа, главен град Сараево. Се граничи со Црна Гора, Хрватска и Србија. Босна и Херцеговина беше формирана како република во поранешна Југославија.

По распадот на СФРЈ, БиХ прогласи независност во 1992 година. Во војната што избувна потоа, загинаа повеќе од 100 илјади луѓе, а милиони беа раселени. Мирот беше воспоставен преку ткн. Дејтонски договор кој го потпишаа претседателот на БиХ Алија Изетбеговиќ, на Хрватска- Фрањо Туѓман и на Србија- Слободан Милошевиќ. Гаранти на договорот се САД, ЕУ и Русија.

1 | 41