Вардар се излеа- кејот под вода

Природа и животна средина

Поплавен кеј

Поројните дождови го преполнија коритото на реката Вардар во центарот на Скопје. Надлежните велат дека нема опасност од поголеми поплави.

Природа и животна средина

Обилни врнежи од дожд

Метеоролозите велат дека се очекуваат обилни врнежи од дожд и во следните денови, особено во западните и југозападните делови на Македонија.

Природа и животна средина

Смет и градежен отпад пливаат во Вардар

Од фотографијата може да се види дека излевањето на реката донесе и големи количества смет и градежен шут во реката.

Природа и животна средина

Нема проток на коритото

Од Управата за хидрометеоролошки работи велат дека излевањето на Вардар се должи на градежните активности во минор-коритото на реката, поради што дошло до излевањето.

Природа и животна средина

Настрадаа галиите

Од градот Скопје неофицијално најавуваат дека наскоро ќе излезат со план за отстранување на некои објекти од речното корито. Галиите, кои денеска беа повторно поплавени, веројатно ќе бидат меѓу првите?

Природа и животна средина

Салто Вардаре

Нема потреба од спасувачки екипи! Единствена опасност е дека на статуата на пливачката за првпат ќе и се навлажни костумот за капење.

Природа и животна средина

Каде плови овој брод?

Жалните Врби наскоро би можеле целосно да се најдат под вода, но поголемиот проблем е каде ќе отплови оваа галија поставена покрај самиот кеј?

Природа и животна средина

Нова панорама на Камениот мост

„Благодарение“ на градежните активности во коритото, и Камениот мост беше овековечен во ново опкружување- со далеку зголемен водостој под него.

Вардар денеска се излеа на неколку места во центарот на Скопје. Надлежните велат дека нема опасност од поплави, но се преземаат мерки за заштита. На кејот се поставуваат вреќи со песок.

Повеќе во Медија центарот