Во оптек нова банкнота од 50 евра

Централните банки во еврозоната од денеска во оптек пуштија нова банкнота од 50 евра која е потешка за фалсификување.

Новата 50-ка би требало да им ја отежне работата на фалсификаторите, соопшти Европската централна банка (ЕЦБ) „Дури и во дигитално доба, готовината е сѐ уште неопходна во нашата економија“, објасни претседателот на ЕЦБ, Марио Драги.

Според една анкета, во околу три четвртини од сите зделки со купување, плаќањето е извршено во готово.

Банкнотата од 50 евра, мерено според бројот на банкноти, и натаму е најважната евро-банкнота. Околу 46% од сите евро-банкноти се 50-ки. Досегашните банкноти од 50 евра во оптек се повеќе од 20 години и се вбројуваат меѓу најфалсификуваните банкноти воопшто. Околу 60 проценти од сите „уловени“ фалсификати биле банкноти од 50 евра.

По банкнотите од 5, 10 и 20 евра, банкнотата од 50 евра е четврта банкнота во оптек од т.н. „Серија Европа“. Новите банкноти од 100 и 200 евра се очекуваат на почетокот на 2019 година.

Зошто има нова банкнота од 50 евра?

Новата 50-ка е тука!

Кревање на завесата: Ив Мерш од Директориумот на Европската централна банка (ЕЦБ) новата банкнота од 50 евра ја претстави уште минатото лето. Сега, речиси една година потоа, таа влегува во оптек - значи во автоматите за пари, касите во продавниците и на банкарските шалтери. Во првиот чекор - 5,4 милијарди банкноти.

Зошто има нова банкнота од 50 евра?

Старата банкнота преправена како нова

На социјалните мрежи се вртат шеги на сметка на излегувањето на Велика Британија од ЕУ. Притоа, Британците и онака немаат евро и плаќаат со фунти.

Зошто има нова банкнота од 50 евра?

Безбедносни жигови

Новата банкнота има повеќе од десет безбедносни жигови. На тој начин треба да се отежне фалсификувањето. Фалсификатите се и главна причина поради која сите евро-банкноти постепено се повлекуваат и заменуваат со нови.

Зошто има нова банкнота од 50 евра?

Ултра сигурна?

Светлосен тест: само под ултравиолетови зраци може да се видат дополнителните безбедносни жигови. Фалсификувањето на банкнотите не е невозможно, но со новите жигови е отежнато.

Зошто има нова банкнота од 50 евра?

Фалсификувањето пари цути

Според наводи на ЕЦБ, банкнотата од 50 евра, покрај онаа од 20 евра, е омилена кај фалсификаторите. Во втората половина на 2016 година од оптек се повлечени 353.000 фалсификувани банкноти. Бундесбанката минатото лето на една изложба ги прикажа примероците кои се сметаат за особено успешни.

Следете нѐ