Греми награди

Греми или скратено од Грамофонски награди кои еднаш годишно ги доделува американската Академија за дискографска уметност и наука

Наградата е втемелена во 1959 година, и оттогаш важи за една од најважните во светот на музиката. Се наградуваат повеќе категории музика и музички постигнувања. Сер Георг Шолти со 31 Греми награди е рекордер по бројот на освоени награди. Најнаградуван женски музичар е Алисон Краус со 27, додека меѓу групите најмногу има У2 -22.

1 | 1