Грција: Задржани бегалци на пат кон Македонија

Грчката полиција сопрела околу 200 мигранти и баратели на азил кои тргнаа од Солун кон границата со Македонија со надеж дека оттаму можат да го продолжат патот кон другите европски земји.

Десетици грчки полицајци во опрема за демонстрации со штитови во текот на вчерашниот ден ги истуркале мигрантите во близината на центарот на Солун и им го блокираа патот со полициски автобуси. Мигрантите, меѓу кои имало и семејства со мали деца, одбиле да се разотидат и седнале на улица. Никој не е повреден во кусото соочување од двете страни, по кој мигрантите беа спречени да се упатат кон границата со Македонија, за оттаму да го продолжат патот кон централна Европа. 

Луѓето на Балканската рута

Родено во бегство

„Во Грција сме од пред шест месеци. Нашето бебе е родено во Турција“, раскажуваат Ахмад и Винус. Тие доаѓаат од село во близина на Латакиа. Во руските бомбашки напади загубиле сѐ.

Луѓето на Балканската рута

Десет години бегалец

Абдуламир има 49 години. Последните 10 години овој Ирачанец живее во бегство. Во февруари 2016 дошол во Грција. „Непосредно пред грчкиот брег се појави брод на турската крајбрежна стража. Тој предизвика големи бранови. Смртно се преплашивме.“

Луѓето на Балканската рута

Кон Германија, „како и останатите“

„Во Бугарија стигнав вчера - преку Турција. Одам за Германија, како и останатите“, вели со широка насмевка 18-годишниот Фарман од Пакистан. „Германија е многу убава. Таму сакам да работам како готвач. Можам многу добро да готвам.“

Луѓето на Балканската рута

„Кон Германија - по секоја цена“

„Србите по трет пат ме вратија назад во Бугарија. Но, ќе се обидам повторно. Одам за Германија, по секоја цена“, вели 28-годишниот Пакистанец Васим (со бела маичка). „Многу други успеаја, ќе успеам и јас.“

Луѓето на Балканската рута

Две семејства од Кина

Во бугарскиот бегалски камп Пастрогор доминираат млади луѓе од Авганистан и Пакистан. Таму живеат само две семејства. Тие се Монголци од Кина. И тие сакаат во Германија. Доаѓаат од Шилин Гол во автономната територија Внатрешна Монголија во НР Кина. „Постојано сме изложени на репресии поради тоа што сме Монголци.“

Луѓето на Балканската рута

Во Германија за да биде таксист

Патот од Пакистан до Германија го чини 6 илјади американски долари. Али (лево) е две недели во бугарскиот камп Пастрогор. Сега чека повик од шверцерот. „Морам да заминам за Германија. Мора да ја поддржувам финансиски мојата фамилија во Пакистан. Можам да возам такси.“

Луѓето на Балканската рута

Христијанин меѓу муслимани

„Јас сум христијанин и постојано сум навредуван од муслиманите во овој бегалски камп“, вели 22-годишниот анестезиолог од Иран. „Можам да си претставам да живеам во Бугарија. Само морам задолжително да се тргнам од луѓето со поинаква вера. Тие ми додеваат.“

Луѓето на Балканската рута

„Вратете ме назад“

„Please, Mister, please, deport. Pakistan“, го моли овој човек (десно) раководителот на сместувалиштето за бегалци во Пастрогор. Неговото дете тешко се разболело и тој бара да го вратат кај него. „Патувањето за Европа беше грешка“, вели тој. Не е единствениот што мисли така. Назад сакаат и некои бегалци од Авганистан.

Луѓето на Балканската рута

Тепан од полицајци

Хорам од Пакистан неколку дена е во бегалскиот камп во српскиот град Суботица. Тој веќе се обидел да ја мине границата со Унгарија. „Таму бев брутално истепан од унгарски полицајци. Зошто? Не разбирам.“

Луѓето на Балканската рута

Посредно преку Италија

Омар Хидад е во бегство 11 месеци. 23-годишниот Пакистанец во меѓувреме е во Србија. Од Суботица сака да продолжи за Италија. „Таму добиваме азил многу бргу. Потоа ќе можеме да патуваме каде што сакаме“, се надева Хидад.

Луѓето на Балканската рута

Надеж за враќање

„Две недели сум во Келебија и се надевам дека наскоро ќе смеам да поднесам барање за азил во Унгарија“, вели ова момче од Сирија на српско-унгарската граница. „Кога војната во Сирија ќе заврши, ќе се вратам назад. Сирија е моја татковина. Моето срце ѝ припаѓа нејзе.“

Луѓето на Балканската рута

„Меркел нѐ покани“

„Што направи госпоѓа Меркел?“, прашува ова момче од Авганистан. Тој една недела е во транзитната зона на српско-унгарската граница. „Таа нѐ покани и сега? Сега ги затвори границите. Зошто?“

Над 60.000 мигранти и бегалци кои прво стигнаа во Грција останаа блокирани во земјата. Некои земји ги засилија своите гранични премини да ги спречат илегалните мигранти, додека други одбија да ги примат според планот на ЕУ за нивно распределување во земјите од Унијата.

Грчките официјални претставници признаваат дека договорот меѓу ЕУ и Турција да се спречи обидот бегалците и мигрантите да стигнат до Европа го намали бројот на луѓе кои се обидуваат да тргнат на тој пат, но оти многу доцни спроведувањето на дел од договорот за враќање на оние кои веќе стигнале во Грција.

Следете нѐ