Дрезден

Познат и како „Фиренца на Елба“. Дрезден за првпат се споменува во 1206 година. Тој е главен град на покраината Саксонија и позната туристичка дестинација.

Целосно уништен од бомбите на сојузниците на 13 февруари 1943 година, Дрезден бил повторно изграден. Неговата прекрасна барокна архитектура и катедралата Фрауенкирхе, привлекоа повеќе од 4 милиони посетители во 2014 година.

1 | 4