ИД не е целосно победена

И покрај тоа што таканаречената „Исламска држава" сега ја загуби целата нејзина територија - злото на џихадистичкиот терор не е искоренето, смета Рајнер Херман од Франкфуртер Алгемајне Цајтунг.

Благодарение на решителната акција на меѓународната заедница Исламската држава е речиси победена - и покрај тоа што е под ограничување дека е барем воено поразена и барем засекогаш. Сепак треба да се внимава на илузиите и дури и кога ќе го нема последниот борец на ИД и кога ќе биде преземено последното парче територија кое беше големо колку цела Велика Британија. Но една – ако не и најважната – етапна победа не е завршена. Светот во никој случај не треба да биде сигурен дека заложниците на џихадистичкиот терор се победени.

Потребна е претпазливост

Од една страна таквата претпазливост е во насока на тоа дека идеологијата на џихадистичкиот салафизам стана составен дел од аресеналот причини за тероризам. Не секој салафист, значи не секој којшто сака да живее како древните муслиманите, автоматски е и терорист. Спектарот се движи од еден целосно неполитички салафизам до таков чии следбеници се уверени дека нивната утопија може да се примени само преку насилство – џихад.

Повеќе:

-Европски Гвантанамо: Што да се прави со европските ИД-борци?

-Како се финансира тероризмот?

Активирање на таквите сили може да се случи во секое време и по воениот крај на „Исламската држава", и тоа може многу бргу да биде случај. Од друга страна експертите проценуваат дека бројот на борците на ИД, кои во изминатите две години преминале во илегала е околу 30.000. Најверојатно дел од нив може да бидат интегрирани во нивните општества. Но, многумина веројатно чекаат нова шанса. Таа може да им се понуди, доколку страните во конфликтит кои се борат меѓу себе ненамерно создадат вакуум или ако САД се повлече од Сирија. ИД брзо ќе се вовлече во секоја вакум состојба, исто како што тоа го стори во 2014 година со својот триумфален марш. 

Што всушност претставува „Исламска држава“?

Што е „Исламска држава“?

Се смета дека „Исламска држава“ е фракција од терористичката организација Ал Каеда, т.е. сунитска милитантна група, за која се верува дека е формирана како одговор на недовербата и фрустрациите од неуспешното владеење на владите во Сирија и Ирак. На нивното знаме пишува „Мухамед е пророкот на Бог“ и „Нема друг бог освен Алах“ - фрази со кои се согласуваат сите муслимани, не само „ИД“.

Што всушност претставува „Исламска држава“?

Каде е активна „Исламска држава“

Целта на „Исламска држава“ е формирање на „калифат“ - држава каде се почитуваат традиционалните вредности на исламот и шеријатското право. Поради нестабилноста на регионите во Сирија и Ирак, „Исламска држава“ успеа да освои и да стави под своја контрола тероитории во двете држави.

Што всушност претставува „Исламска држава“?

Што ја прави „Исламска држава“ различна?

Клучна разлика е бруталноста на „Исламска држава“ со која се влева страв кај противниците и цивилите - преку егзекуцијата со обезглавување и бруталното насилство. Лидерите на „ИД“ велат дека владеат со регионите кои ги освојуваат. Експертот за Средниот Исток, Шади Хамид за ПБС изјави: „Тие нудат социјални услуги. Управуваат со локалната власт. Обезбедуваат минимално ниво на право и поредок“.

Што всушност претставува „Исламска држава“?

„ИД“ во однос на останатите терористички организации?

„ИД“ е активна во Сирија и Ирак, но нигериската терористичка организација Боко Харам неодамна ја изрази својата поддршка. Тоа е како натпревар во суровост: додека Боко Харам е одговорна за 13.000 смртни случаи, „ИД“ е одговорна за најмалку 24.000 повредени или убиени. Ал Каеда се дистанцираше од „ИД“, а една од нејзините фракции наречена Нусра Фронт се бори против „ИД“.

Што всушност претставува „Исламска држава“?

Кои се следбениците на „Исламска држава“?

Нешто по кое се разликува „ИД“ се нејзините следбеници. Повеќе од 20.000 странски борци се придружија на групата, од кои повеќе од 4.000 доаѓаат од западна Европа и северна Америка. На сликата се прикажани државите од каде што потекнувааат најголемиот дел на борците. Најголем број борци - споредено со вкупниот број на жители на земјите, доаѓаат од мали земји како Шведска и Белгија.

Што всушност претставува „Исламска држава“?

Што преземаат западните влади против „Исламска држава“?

Од август 2014 година, коалиција предводена од САД спроведува воздушни напади против цели на „ИД“ во Сирија (1.422 напади) и Ирак (2.242 напади). Некои влади исто така беа активни во рамките на нивните држави: Германија ќе процесуира најмалку 30 осомничени милитанти кои се вратиле од Сирија, додека Саудиска Арабија уапси 93 осомничени милитанти во април 2015 година.

ИД и нејзините претходнички организации постојано се потценувани. По претпоследната победа над ИД во 2008 година бројот на џихадистите кои се повлекоа во илегала во Ирак беше проценет на неколку стотици. Три години подоцна организацијата се врати назад видно засилена, нејзините лидери научија од грешките и се адаптираа на новите околности. Тоа нема да биде различно ниту овојпат. Исто како и претходно, останатиот дел ќе прибегне на една класична герила – тактика со терористички напади за да продолжи да сее страв и понатаму. Тие исто така ќе се обидат нивната војна да ја префрлат во западните земји. Поради тоа потребна е претпазливост.

На младите им треба перспектива

За да се спасат поголемиот дел од џихадистите ќе помогне само едно: во нивните матични земји мора да се создадат услови со кои ќе се гарантира нивна вклученост и функционална правда, за да може младите луѓе да не мислат дека само тероризмот нуди пат кон подобра иднина. Иако ова воопшто не е случај сегашната победа врз ИД е сепак поважна. На ИД сега и е одземена територијата, со која би можела да ги привлече на „исламски“ живот во „исламска“ држава.


Следете нѐ